Naslovna Hercegovina Trebinje Građani Trebinja najzaduženiji u Republici Srpskoj?

Građani Trebinja najzaduženiji u Republici Srpskoj?

0

Na sjednici Skupštine Grada Trebinja odbornici su podržali kreditno zaduženje putem mjenica od 5.000.000 maraka.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pojasnio je da je kredit namijenjen za investicije i projekte značajne za Grad, kao što su učešće u izgradnji slobodne zone, poslovne zone, aerodroma, sistema za navodnjavanje, sportsku infrastrukturi i slično.

Međutim, opozicija smatra da je Grad prezadužen i postavlja pitanje opravdanosti uzimanja kredita i utroška tih sredstava.

“To nije kreditno zaduženje od pet miliona maraka, to će sa kamatama biti šest miliona. Smatram da građani Trebinja i Hercegovine plaćaju u budžet RS stotine miliona maraka na poreze i doprinose, a kada za potrebe Trebinja i Hercegovine tražimo nešto mi moramo dići kredit do šest miliona”, izjavio je novinarima Saša Borjan odbornik PDP-HNP napominjući da je SNSD u Trebinju zadužio svakog građanina za oko 700 KM po osobi, dok je prosjek zaduženja svakog građanina RS u drugim lokalnim zajednicama oko 300 KM.

Odbornik Borjan upitao je gradonačelnika odakle mu pola miliona maraka za izgradnju solarnih elektrana koje će se graditi na području Bileće, a koje su u formalnom vlasništvu njegove žene Sofije Ćurić.

“Ne  mogu da se osvrnem na komentar da smo prezaduženi, da nam je loš finansijski rezultat budući da je gospodin Borjan bio na čelu službe Hitne pomoći kada je bio negativan revizorski izvještaj za Dom zdravlja, i kada je bio 2014. za gradsku upravu. Moramo da komentarišemo argumentima. Vidjeće se u prijedlogu za kreditno zaduženje da je trenutna procjena zaduženja oko 10 %, a već one godine kad počinje da se plaća kredit, 2022.  procjena zaduženja je manja nego što je to sad”,odgovorio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Da Grad ide u dužničko ropstvo smatra i šef Kluba odbornika Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić.

“Postavlja se pitanje postoji li analiza opravdanosti uzimanja kredita? Kada smo kod aerodrome imamo situaciju da smo imali preduzeće koje je potrošilo milion maraka na plate, a da nismo imali ni pistu, šta ćemo u situaciji kada dignemo kredit, a desi nam se situacija da ne dočekamo njegovu izgradnju. Suvišno je pričati o tome već 16 godina. Plašim se gdje će otići novac” , rekao je Vučinić dodajući da je to uvod u predizbornu kampanju i da se određeni dio novca neće moći kontrolisati.

Ukupna zaduženost Grada Trebinja sa ovim kreditnim zaduženjem iznosiće 21.277.638 maraka.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име