Naslovna Izdvajamo Građanima po 100 KM jednokratno, a sebi 500 KM svaki mjesec

Građanima po 100 KM jednokratno, a sebi 500 KM svaki mjesec

0
I u Republici Srpskoj i u FBIH vlade su se odlučile podijeliti pojedinim građanima po 100 KM.

Vlada Srpske krenula je u provođenje plana podijele 100 KM za mlade. Prije nekoliko dana podignute su plate u upravi za 100 KM. Pored toga, 100 dijeli se 100 KM penzionerima.

U FBiH malo kaskaju pa je tek donijeta odluka da se ide u jednokratnu podijelu po 100 KM penzionerima i borcima.

Sve ovo su mjere vlada entiteta kojima bi se trebao popraviti budžet građana BiH uslijed ogromne inflacije.

Ipak, prvi konkretan potez vlasti ne bi li se ublažile posljedice inflacije dolašao tek nekoliko mjeseci pred izbore i samim tim je, prema mišljenju opozicije i pojedinih analitičara, 100 KM postao sinonim za kupovinu glasova.

„Ne trebaju nama mrvice bačene od vlastodržaca da bismo glasali za njih, nego slobodna volja i mogućnost da gradimo bolju i uspješniju Republiku Srpsku. “

Rekao je ovo Stefan Gavrić, predsjednik Savjeta mladih PDP-a koji kaže da je razočaran ovakvim pozetima vlasti.

„Taj novac je naš, to je novac iz narodnog budžeta i pripada svima nama. Ne zaslužuju mladi samo tih predizbornih 100 KM, nego mnogo više, a prije svega zaslužujemo podjednaku šansu da da se ostvarimo profesionalno, da ostajemo, radimo i dobro živimo u Republici Srpskoj.“

Ipak, da i kod Gavrićevih kolega u stranci iz koje najviše kritikuje jednokratne pomoći, bez sistemskih rješenja ima onih koji su zajahali na talasu davanja građanima para iz budžeta. Pa je tako poslanik PDP-a Igor Crnadak obećao da će svi oni koji sad dobiju 100 KM, kad oni dođu na vlasti dobiti još 500.

Tako smo veoma brzo od priče o sistemskoj pomoći građanima, došli do licitiranja ciframa, ili bolje reći „mrvicama“ koje će političari bacati „izgladnjelom“ narodu za podršku na izborima.

U isto vrijeme, dok se političari hvale time što daju po 100 KM građanima, sebi povećavaju plate za čak 500 KM.

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP, za BN kaže, da je SNSD htio pomoći građanima Republike Srpske , imali su načina: “Trebali su samo pustiti da zakon koji je već donesen da se ukinu akcize na gorivo da se smanji cijena goriva za 0,50 pfeninga oni bi time puno više pomogli ljudima, jer jedan rezervoar bi automatski značio 30 KM manje 5 mjeseci koliko to traje do istog tog perioda to je više od 150 KM po porodicama, puno više nego ta priča od 100 KM.”

Ivanić, dodaje da građani treba da uzmu tih 100 KM, ali da shvate da to nije nikakva pomoć, nego pokušaj kupovine glasova I da trteba da SNSD kazne na izborima.”

Naši političari se bave kratkoročnim davanjima sa kojima mogu osvojiti vlast, dok se građani bore za goli život. Odluku Vlade Republike Srpske da za borce, penzionere i mlade izdvoje po 100 KM u Banjalučkom centru za ljudska prava nazivaju kupovinom glasova. Nije slučajno, smatraju, što će dodatni iznos mladima od 100 KM prema najavama lidera vladajuće stranke biti doznačen pred izbore.

„Sa jedne strane povećanje plata ljudima koji rade za države je apsolutna bezobraština u situaciji kada sve cijene oko nas divljaju, a npr. akcize se ne namjeravaju spustiti. S druge strane davanja 100, 200 KM penzionerima i mladima u RS znači samo jednu stvar, a to je kupovina glasova, čime se praktično legalizuje da se državnim novcem dobiju politički poeni za vladajuću partiju“, kaže Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име