Naslovna Hercegovina HET dokapitalizuje HE „Dabar“ sa 43 miliona KM

HET dokapitalizuje HE „Dabar“ sa 43 miliona KM

0
Izvor:
he dabar

Skupština akcionara „Hidroelektrana na Trebišnjici“ razmatraće na vanrednoj sjednici, zakazanoj za kraj ovog mjeseca, zahtjev Hidroelektrane „Dabar“ za novu dokapitalizaciju od 43,2 miliona KM.

Nadzorni odbor HET-a već je donio odluku o dokapitalizaciji, a očekuje se da će zeleno svjetlo dati i Skupština akcionara.

Odlukom Nadzornog odbora HET-a odobreno je povećanje osnovnog kapitala HE „Dabar“ novim novčanim ulogom u iznosu od 43.267.635КM.

Ovu dokapitalizaciju HET planira finansirati naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica.

„Navedeni novčani ulog HET-a predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala „HE Dabar“, a sve u svrhu realizacije Projekta izgradnje ove hidroelektrane“, navedeno je u materijalima za vanrednu Skupštinu akcionara HET-a, koja je zakazana za 23. februar.

U zahtjevu za dokapitalizaciju HE „Dabar“ je navela da će od traženog iznosa 21,4 miliona KM biti uloženo u tunel, 19,2 miliona u eksproprijaciju i 2,56 miliona KM u dozvole, koncesionu naknadu i drugo.

Inače, HE „Dabar“ ovu dokapitalizaciju traži nakon što je urađena nova finansijska analiza projekta finansiranja i izgradnje ove HE, a u kojoj je utvrđena nova vrijednost investicije i to od 338 miliona evra.

„Na osnovu dobijenih rezultata nove finansijske analize i njihovog poređenja sa prethodno procijenjenom vrijednosti investicije, može se zaključiti da je sa porastom obuhvata investicije došlo do povećanja potrebnih ulaganja u kapital od strane HET-a, a u okviru 25 odsto proporcionalnog udjela u ukupnoj investciji“, navedeno je u informaciji o projektu finansiranja i izgradnje HE „Dabar“.

Prvobitno procijenjena vrijednost ove investicije nekoliko puta je povećavana, a CAPITAL je nedavno objavio da je izgradnja HE “Dabar” u nekoliko godina poskupjela za čak 300 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske je koncesiju za izgradnju ovog elektro energetskog objekta dala još 2011. godine na 30 godina.

Iako je prvobitno u planu bilo da ona počne sa radom 2016. godine, do danas nije proizveden niti jedan kilovat struje.

(Capital)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име