Naslovna Republika Srpska Hoće li EU uvesti sankcije Republici Srpskoj i kome će više štete...

Hoće li EU uvesti sankcije Republici Srpskoj i kome će više štete nanijeti?

0

Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije bi na sastanku 21. februara mogli razmotriti uvođenje sankcija Republici Srpskoj. U internom dokumentu, čije su dijelove objavili mediji se navodi da bi eventualne sankcije, pored zvaničnika Republike Srpske, mogle da se odnose i na uskraćivanje finansijske pomoći Evropske unije.

Ako kriza u Bosni i Hercegovini nastavi da se pogoršava, Evropska unija će razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika Republike Srpske, navodi se u dokumentu, međutim to će biti krajnje sredstvo, ukoliko druge aktivnosti ne daju efekat. U dokumentu se pominje i mogućnost uskraćivanja sredstava pomoći iz fondova  Evropske unije.

„Ministri se takođe pozivaju da daju smjernice o ciljanom korišćenju finansijske pomoći EU u BiH, kao i o mogućem korišćenju restriktivnih mjera, a ove posljednje samo kao krajnji instrument u slučaju daljnje eskalacije situacije“, navodi se u dokumentu.

Dodik na najave sankcija odgovara da  je on član Predsjedništva BiH i da nije funkcioner Republike Srpske i ako je on pod sankcijama to su, kako navodi, sankcije za najviši organ BiH. Dodik je za Euronjuz Srbija komentarisao i najavljene obustave finansijske pomoći Republici Srpskoj

Najavom iz Brisela da EU razmatra zabranu putovanja i druge sankcije  Republici Srpskoj pokazalo se da se, nažalost, obistinjuju naši strahovi da će politika SNSD-a dovesti u izolaciju cijelu Republiku Srpsku, saopštio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

 „Ne smijemo dozvoliti i po svaku cijenu moramo spriječiti sankcije Republici Srpskoj, sprječavanje kretanja, gubitak investicija i sve druge sankcije koje su sada na stolu EU. Milorad Dodik i SNSD svojom neodgovornom politikom usmjerenom na manipulisanje patriotizmom Srba u Republici Srpskoj, kao jedinim preostalim adutom u pokušaju dobijanja izbora, ugrozili su sve stanovnike Republike Srpske i njihovu budućnost“, rekao je Šarović.

Sankcije koje se odnose na ekonomske aspekte  će, ukoliko budu uvedene  ostaviti mnogo veće posljedice na ekonomiju i mnogo su ozbiljnije nego što to predstavlja Dodik i drugi zvaničnici Republike Srpske, smatraju u opoziciji.

Sada se prvi put pominje da sankcije neće biti uvedene samo pojedincima iz vlasti Republike Srpske, nego i Republici Srpskoj, kažu novinari koji prate odnose međunarodne zajednice prema domaćim zvaničnicima. To znači da   najveći teret sankcija neće osjetiti političari, nego građani.

Zato mnogi smatraju da će, kada je u pitanju imovina i uticaj političara eventualne sankcije biti još jedan pucanj u prazno. Ono što u najvećoj mjeri zanima javnost je pitanje: da li će zaista doći do uvođenja ovih sankcija?

Bivši ambasador BiH i diplomata Igor Davidović kaže da ipak očekuje postizanje određene vrste kompromisa, jer bi sankcije za Republiku Srpsku, kako je rekao, značile gašenje svjetla i putovanje noću.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име