Naslovna Hercegovina Hrvatski mediji: „Aerodrom u Trebinju postao bi novi adut u Putinovoj ‘igri‘...

Hrvatski mediji: „Aerodrom u Trebinju postao bi novi adut u Putinovoj ‘igri‘ na Zapadnom Balkanu“

0
Prema pisanju hrvatskih medija i mišljenju tamošnjih stručnjaka aerodrom u Trebinju mogao bi “postati vazdušni most za dovođenje vojnika, opreme i zaliha”.

-Sirijske vlasti pristale su Rusiji dati dodatno kopno i obalne vode prije dvije godine kako bi proširila svoju vojnu vazdušnu bazu u Hmeimimu. Iz baze Hmeimim su izvođeni zračni napadi na protivnike režima Bashara Al Asada. Moskva je također dobila od sirijskih vlasti pomorsko postrojenje Tartus u Siriji, njegovo jedino pomorsko uporište na Mediteranu, koje se koristi još od vremena Sovjetskog Saveza- piše Slobodna Dalmacija.

Kako dalje navode, to je jedina ruska baza na toplom moru i nalazi se blizu turske granice koja čini najistočniju tačku NATO granice na Sredozemnom moru koja se proteže sve do najjužnijih dijelova španske obale.

Prema tvrdnjama neimenovanog bosansko-hercegovačkog stručnjaka “Izgradnjom aerodroma u Trebinju, koji nema ama baš nikakvu ekonomsku isplativost, Rusija želi osigurati dominaciju nad prostorom koji može koristiti za izvođenje svojih aktivnosti. Odlična geografska pozicija Trebinja između dvije NATO zemlje i uz blizinu Jadranske obale zadovoljila je Putinove geostratege. Zadatak za ovaj projekt su dobili Putinovi  igrači Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Odatle Rusija može preko svojih vojnih radara i raketnih sistema postati opasna prijetnja za NATO savez. Zato je veoma bitno da država Bosna i Hercegovina osujeti ovakve planove”. Ministar vanjskih poslova u BiH Bisera Turković je povukla suglasnost o saradnji između BiH i Srbije u vezi projekta izgradnje aerodroma u Trebinju što ocijenjuju kao “jako  pohvalno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име