Naslovna Hercegovina Bileća Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ posjetila porodice Milović i Bratić iz Brestica...

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ posjetila porodice Milović i Bratić iz Brestica kod Bileće

0

U selu Brestice kod Bileće preostale su samo četiri porodice. Ipak, u ovom hercegovačkom kršu više je djece nego starijih jer u dvije kuće ima čak desetoro djece. Mladi ovdje vode glavnu riječ!

Bratići su jedna od porodica koje ovo selo čine živim. Prekaljeni u borbi za život u kršu, morali su da postanu jaki kao kamenjar koji gaze. Časni i pravedni, gostoljubivi i razgovorni domaćini dočekali su nas ispred svoje starinske kamene kuće koja već decenijama odolijeva zubu vremena.

Koliko god su ljeta na ovom hercegovačkom parčetu vrela, toliko su zime hladne. Jednom se desilo da je selo sniježnim nanosima bilo odsječeno, te je helikopter donosio potrebne namirnice. Teren nije samo zimi nepristupačan nego uvijek jer se do njih dolazi strmim makadamom.

Porodicu Bratić čine Miro (35), Ivana (32), Vidak (13), Tomo (10), Radovan (4) i Maja (8 ). Miro se bavi šumom, a imaju i 15 koza i tri krave. Jedino sigurno primanje im je dječiji doplatak od 160 KM.

U njihovoj kući smo se osjećali kao rado viđeni gosti, a pored domaćeg pršuta, sira, kolača i rakije, sigurno nećemo zaboraviti ni hladnu i čistu vodu hercegovačke čatrnje koja nam je ugasila žeđ. Ostali smo zadivljeni i klasičnim hercegovačkim pejzažom, širinom vidika i tišinom kroz koju se katkad prolome samo praporci ovaca i cvrkut kakve udaljene ptice.

Ovo selo nisu mimoišla ni stradanja od neprijateljske ruke čemu svjedoči spomen-obilježje stradalim Brestovčanima 1942. godine, kao i mala kapela.

Bratići su prije par godina počeli graditi kuću bliže školi i gradu, a u Bresticama se namjeravaju i dalje baviti stočarstvom. Kuću, nažalost, nisu u mogućnosti sami završiti, pa im je potrebna pomoć u građevinskom materijalu.

Ova djeca su budućnost Hercegovine i našeg roda. Istrajno odolijevaju u nedaćama, pa ajde svi da se potrudimo da im olakšamo život!

Svi načini za doniranje mogu se naći ovdje:

www.srbizasrbe.org/donacije

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име