Naslovna Hercegovina I Luka Petrović dao dva miliona za “Srpska open”

I Luka Petrović dao dva miliona za “Srpska open”

0

Dok teniski turnir “Srpska open” ulazi u završnu fazu, vlast u Srpskoj ne prestaje upumpavanjem novca u ovaj ultra skupi projekat koji je do sada, po zvaničnim izjavama “progutao” oko 45 miliona KM.

Nakon grada Banjaluke i Vlade Republike Srpske, kao novi donator pojavila se Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Na prijedlog generalnog direktora Luke Petrovića, turniru je odobrena donacija od dva milijuna maraka, saznaje portal CAPITAL.

Odluku je na njegov prijedlog po posebnom postupku donio Nadzorni odbor poduzeća. Novac će biti isplaćen iz preostalog budžeta za donacije od 2022. godine.

Dozvolu za ovaj transfer dala je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici. Po ustaljenoj praksi, to je izostavljeno iz dnevnog reda kao i iz saopštenja za javnost nakon sjednice.

Pored novca za turnir, 12.000 maraka ERS će dati Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Milići, fudbalskom klubu „Leotar“ koji može računati na 37.000 KM, dok će 10.600 KM uplatiti u svoj fond solidarnosti.

“Dodjelom predloženih donacija, sredstava iz preostalog Proračuna za donacije za 2022. godinu, formiranim izdvajanjem sredstava iz neto dobiti, u cijelosti su dodijeljena korisnicima donacija”, stoji u Odluci o dodjeli donacija.

O tome koliko je točno novca do sada potrošeno, znaju samo organizatori. Procjene su da su ulaganja premašila 45 milijuna maraka, ne računajući donacije javnih poduzeća koja se polako isplivaju na površinu.

“Vlada je do sada na tom planu dala 34 miliona KM, a grad Banjaluka 11 miliona KM. Da nije bilo svih nas, ne bi bilo turnira”, rekao je pred otvaranje dvorane predsjednik RS Milorad Dodik.

Koliko je Vlada Srpske zaista dala, nema službenih podataka. Ono što je moguće prikupiti pokazuje da je Vlada nedavno izmijenila odluku o prioritetnim projektima pa je svoj “grant” sa dva povećala na sedam milijuna KM.

Kompleks je izgrađen mimo regulacijskog plana, a najveći dio radova je završen sa dozvolom za pripremne radove.

Nadležni tvrde da su osigurali građevinsku dozvolu, ali je nisu predočili uvidu javnosti, iako su obećali da će se to učiniti prilikom svečanog otvaranja kompleksa.

(KAPITAL) Foto: Kapital

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име