Naslovna Republika Srpska Inspekcija u Republici Srpskoj za 9 mjeseci zabilježila 110 kršenja zakona o...

Inspekcija u Republici Srpskoj za 9 mjeseci zabilježila 110 kršenja zakona o radu

0
Izvor:

Rad na crno najčešće se događa u oblastima ugostiteljstva, trgovine, te uslužnim djelatnostima, a za devet mjeseci ove godine inspektori su u kontrolama pronašli 110 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezno osiguranje.

Inspektori Inspektorata Republike Srpske su za to vrijeme po osnovu ugovora o radu kontrolisali 13.407 radnika.Kontrolom su obuhvaćene sve oblasti koje su u nadležnosti Inspektorata, kao što su: trgovina, ugostiteljstvo, zdravstvo, obrazovanje, šumarstvo, saobraćaj, građevinarstvo, veterinarstvo, različite proizvodne oblasti i druge. Najčešće zloupotreba su u sektoru ugostiteljstva.

Zanimljivo je da je odnosu na prethodne godine uočeno smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva, ali to se može povezati sa manjkom radne snage u ovoj oblasti. Na osnovu dostupnih podataka o rezultatima izvršenih kontrola u prethodnim godinama, evidentno je da se broj radnika na crno smanjuje, ali je i dalje prisutan.

Prošle godine inspektori su kontrolisali 13.550 radnika od čega 333 radnika nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. Godinu ranije pronađeno je 392 radnika, a 2017. godine 532 radnika nisu imala regulisan radno-pravni odnos sa poslodavcem dok su 2016. godine pronađena 803 radnika na crno.

Iz ispektorata su istakli i to a u ovoj godini zbog „COVID 19“ svi inspektori nisu mogli da se uključe u borbu protiv rada na crno.

Vrijedi istaći i to da su kazne za rad na crno uredjene zakonom o radu. U Republici Srpskoj propisano je da ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno nije zaključio ugovor o radu sa njim i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja, kazna iznosi od 5.000 do 20.000 KM. Propisana kazna za odgovorno lice u pravnom licu u ovom slučaju iznosi od 500 KM do 2.000 KM, a kazna za poslodavca kao fizičko lice od 2.000 KM do 7.000 KM. Ukoliko kažnjeno lice/subjekat kaznu plati u roku od osam dana, plaća 50% iznosa.