Naslovna Republika Srpska Istražiti napad na novinara BN-a i usvojiti izmjene Krivičnog zakona!

Istražiti napad na novinara BN-a i usvojiti izmjene Krivičnog zakona!

0

Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i preduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Novinar BN TV Aleksandar Gluvić je fizički napadnut u četvrtak uveče u banjalučkom naselju Petrićevac, dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje nosi obilježja stranke SNSD.

Vlasnik i vozač kamiona prvo je prijetio novinaru BN-a i upozoravao ga da ne fotografiše, a nakon što se novinar oglušio na njegove prijetnje, pozvao je u pomoć sina koji je fizički nasrnuo na Gluvića, uhvativši ga za vrat.

Cijeli incident zabilježila je i nadzorna kamera na obližnjem kafiću.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim onemogućavanje novinara/ki u obavljanju profesionalnih zadataka, a posebno prijetnje, zastrašivanja i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti.

Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Bilo kakav vid zastrašivanja ili ugrožavanja bezbjednosti onih koji izvještavaju javnost o događajima i pojavama u društvu, pogotovo nasilničko ponašanje prema novinarima, za svaku su osudu.

Posebno zabrinjava činjenica da su novinara napali aktivisti i članovi jedne političke stranke, što u ovo predizborno vrijeme predstavlja i svojevrsnu poruku javnosti da je dozvoljeno „obračunavati“ se sa novinarima i medijima.

Upravni odbor BH novinara poziva Savjet ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a na temelju inicijative koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u junu ove godine.

Pozivamo i Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije BiH da takođe usvoje izmjene Krivičnog zakona kojima će se omogućiti efikasnija zaštita novinara i medijskih sloboda.

(bh.novinari)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име