Naslovna Republika Srpska Izlazimo li iz najgoreg talasa korone: Za nešto više od dva mjeseca...

Izlazimo li iz najgoreg talasa korone: Za nešto više od dva mjeseca zaraza odnijela 1.137 života

0
Izvor: Srpska Info
Epidemiološka situacija u Srpskoj iz dana u dan sve je stabilnija, što potvrđuju brojke o novozaraženima i ljudima na bolničkom liječenju, koje su u padu.

Međutim, talas u kojem se nalazimo bio je najgori od početka epidemije, a broj inficiranih i hospitalizovanih krenuo je da raste 24. februara.

Od tada je SARS-CoV-2 potvrđen kod 19.290 građana Srpske, što je preko 30 odsto od ukupnog broja pozitivnih slučajeva dosad.

U ovom periodu, od kovida je preminulo 1.137 ljudi ili skoro 34 odsto ukupnog broja onih koji su izgubili bitku sa ovom opakom bolešću. Dakle, u nešto više od dva mjeseca zabilježena je trećina svih žrtava kovida u RS.

Ono što je u ovom talasu bilo posebno zabrinjavajuće i što ga razlikuje od novembra lani, kad je epidemiološka situacija bila najgora dotad, jeste veliki pritisak na bolnice u pogledu rasta broja pozitivnih na koronu.

Tako je najviše pacijenata od početka epidemije zabilježeno 7. aprila, kada je na bolničkom liječenju bio čak 1.461 pacijent. U ovom mjesecu, tačnije 11. aprila, crni rekord u broju hospitalizovanih oboren je i u Univerzitetskom kliničkom centru RS, sa 611 pacijenata.

Primjera radi, 15. novembra je u bolnicama u RS bilo 1.266 pacijenata, što je rekordan broj hospitalizovanih u tom talasu. Tog datuma, na respiratorima su bila ukupno 82 pacijenta, dok je, na primjer, na ovom vidu mehaničke podrške 15. aprila bilo čak 117 ljudi.

Ono što je u martu i aprilu bilo izuzetno zabrinjavajuće, jeste činjenica da se korona u ovom periodu brže širila nego ranije. Obolijevali su sve mlađih ljudi, kod kojih se teška klinička slika razvijala u roku od dan-dva.

Tome je, svkako, doprinijelo i mutiranje izvorne korone i pojava novih sojeva, među kojima prednjači britanski.

– Ovaj soj se brže prenosi u odnosu na izvorni soj. Usljed veće stope prenosa dolazi do većeg broja novooboljelih. Posljedično, povećava se i broj osoba kojima trebaju usluge zdravstvenog sistema, te broj osoba koje imaju veći rizik za razvijanje teže kliničke forme bolesti. To dovodi do porasta broja smrtnih slučajeva – rekla je ranije za Srpskainfo epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr Jelena Đaković Dević.

U ovom talasu, prvi put smo na manje od 1.000 pacijenata došli tek 26. aprila. Ono što dodatno ohrabruje jeste i pad procenta pozitivnih, u odnosu na ukupan broj testiranih.

Epidemiolozi upozoravaju da epidemiološka situacija jeste stabilnija, ali da je i dalje nepovoljna, zbog čega i u narednom periodu moramo da se držimo mjera prevencije širenja korona virusa. To će, kako naglašavaju, omogućiti i nesmetanu vakcinaciju, koja je, uz pomenute mjere, najjače i najefikasnije sredstvo u borbi protiv zaraze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име