Naslovna Hercegovina Gacko Jelica Bjeković: Kada se sjetite žrtava, onda bi red bio i osuditi...

Jelica Bjeković: Kada se sjetite žrtava, onda bi red bio i osuditi zločine

0

Jučerašnju odluku skupštinske većine SNSD u Gacku koja je odbacija Rezoluciju o osudi komunističkih zločina na teritoriji ove opštine u Drugom svjetskom ratu, za naš portal je komentarisala odbornica SDS Jelica Bjeković koje je i inicijator ove Rezolucije.

“Mogu da potvrdim da sam u ime Kluba odbornika Srpske demokratske stranke uputila prijedlog Rezolucije o osudi komunističkih zločina u opštini Gacko u periodu izmedju 1941-1945 godine. Rezoluciju smo predložili u skladu sa poslovničkim i statutarnim normama. Ona je došla kao posljedica odluke kojom se na prošloj 11. redovnoj sjednici 4. april proglasio Danom sjećanja na žrtve komunističkog terora iz Drugog svjetskog rata.

Ta odluka je donešena na prethodnoj sjednici mimo Poslovnika o radu. Nevjerovatno je da se bilo koji dokument a naročito ovakav koji ima poseban značaj usvoji tako što nije predložen u pismenoj formi bez ijednog jedinog slova. Član 146 Poslovnika o radu Skupštine opštine Gacko tačno propisuju na koji način se usvajaju skupštinske odluke. Da li postoji ijedan lokalni parlament na svijetu koji usvaja određene dokumente u usmenoj formi?  Evo gdje postoji ovaj naš u Gacku.

Tako improvizovana odluka izazvala je značajne i tehničke i sadržajne greške a odluka pored katastrofalnog naslova ima samo dva člana. Na današnjem kolegijumu Skupštine opštine Gacko sekretar se opravdao činjenicom da je odluku bilo jako teško koncipirati za Službeni glasnik. Obzirom da nije postojala u pisanoj formi, sekretar je rekao da je morao hvatati zabilješke od predlagača a da bi stvar bila gora nego što izgleda, predlagač dopune dnevnog reda bio je potpredsjednik skupštine. Tom istom potpredsjedniku Skupštine, opštinski službenik je prije skoro 30 dana od održavanja sjednice uputio taj isti prijedlog pa je zaista teško shvatiti da poslije toliko vremena ta odluka nije pismenim putem predložena na usvajanje.

Na kraju kada smo sagledali posljedice takve odluke, odlučili smo da uradimo jedan ozbiljan dokument u vidu ove Rezolucije koja se isključivo bazirala na osudi zločina koji je počinjen nad nevinim žrtvama. Ako imate namjeru da se sjetite nevinih žrtava onda morate da osudite onoga ko je taj zločin počinio a to je bila Komunistička partija Jugoslavije čije su direktive sprovodili Sava Kovačević i Vlado Šegrt. Očigledno je da ovakvo razmišljanje nekome smeta.

Ja sam vrlo neprijatno iznenadjena komentarima mojih kolega koji su odbili da se Rezolucija uvrsti u dnevni red. Pokušala sam da objasnim zbog čega je ovaj dokument značajan ali kao da me nisu htjeli ni saslušati. Na kraju je predsjednik Skupštine rekao kako je odluka kojom se definiše dan sjećanja na žrtve komunističkog terora, a koja je donešena na protekloj redovnoj sjednici, dosta nespretna, kako će morati pretrpiti izmjene i kako je najbolje da se iz naše Rezolucije uzme sve najznačajnije i na taj način napravi nova odluka kojom će biti svi zadovoljni, i vlast i opozicija. Svašta”, rekla je Bjeković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име