Naslovna Region Jerinić: Ako se ne potvrde rezultati izbora slijede protesti, pobjednici će blokirati...

Jerinić: Ako se ne potvrde rezultati izbora slijede protesti, pobjednici će blokirati sve putne pravce

0
Izvor:
Jeronic Doboj

Pobjednici lokalnih izbora u Doboju pozivaju CIK da ispoštuje zakon i što prije potvrdi rezultate izbora u ovom gradu.

Smatraju da je odluka CIK-a da ne potvrdi izbore nezakonita, a rok, da se po njihovoj žalbi oglasi Apelacioni sud, odavno istekao. Upozoravaju da bi ovakvo stanje moglo dovesti i do protesta.

Podsjećamo, zajednički zahtjev za ponavljanje lokalnih izbora u ovom gradu, zbog, kako su naveli, uočenih izbornih nepravilnosti, uputili su predstavnici pet opozicionih stranaka.

Izbori u Doboju provedeni su po zakonu i instrukcijama CIK-a, smatra Boris Јerinić iz SNSD-a, koji je kao kandidat ove stranke za gradonačelnika osvojio oko 35.000 glasova. Kaže da zbog nepotvrđivanja rezultata izbora raste nezadovoljstvo, kako onih koji su osvojili mandate, tako i članstva stranaka pobjednica.

-Upozoravaju, a ja prenosim, i smirujem stalno da će blokirati magistralni put M17 i sve putne pravce koji su na teritoriji grada Doboja. Apelujem i molim za strpljenje i smirenje, siguran sam da će na kraju pravda pobijediti – naglasio je Boris Јerinić, iz Gradskog odbora SNSD-a Doboj.

Žalbu Apelacionom sudu, na odluku CIK-a da ne potvrdi izbore u Doboju, uputili su SNSD, Demos, Koalicija “Doboj u srcu”, SDP, SDA i Stranka za BiH. Tvrde da nakon pet dana odgovora nema, premda je rok, kako navode, bio 72 časa.

– Apelujem da što prije pošalju, uruče tu odluku, koja će naravno biti u skladu s pravom, da ne bude politička odluka – naglašava Sevlid Hurtić, iz koalicije “Doboj u srcu”.

Slično razmišlja i Slađan Јović i z Demosa.

– U Doboju se dešava teror od strane manjine nad većinom, ovo nije zabilježeno nigdje da grupa koja nije skupila ni 3.000 glasova osporava rezultat pobjednika izbora koji imaju preko 30.000 glasova – poručuje Јović.

Poništavanje izbora u Doboju ne bi bila na zakonu donesena već politička odluka, smatraju u SNSD-u. To bi dovelo u pitanje i usvajanje budžeta i finansiranje brojnih socijalnih potreba.

– Ako se donese ta politička odluka, rekao sam, mi ćemo uputiti žalbu sudu. Sud će, ja sam siguran, na osnovu zakona i činjenica, poništiti odluku CIK-a i da neće biti izbora u Doboju, ukoliko bude drugačije to će biti udar na sve budžetske korisnike – dodao je Јerinić.

Ponavljanje izbora u Doboju zahtijevaju predstavnici PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i Socijalističke partije. Oni za izborne neregularnosti krive rukovodstvo i članove dobojske Gradske izborne komisije,te zahtijevaju njihove smjene i odgovornost.

RTRS)