Naslovna Izdvajamo Jovana Radulović: Zašto Republika Srpska ne može privući investitore?

Jovana Radulović: Zašto Republika Srpska ne može privući investitore?

0

Na prvu, reklo bi se kratko i jasno pitanje, kratak i jasan odgovor. Ali ne, nije tako, ovo pitanje ima veoma kompleksne odgovore koje je veoma teško sažeti u jednu rečenicu.

Piše: Jovana Radulović

Na prvom mjestu je politička nestabilnost. Zbog čega bi bilo koji ozbiljan investitor ulagao u zemlju u kojoj u svakom trenutku može započeti rat? Zbog čega bi on rizikovao da sav zarađeni i nakon toga investirani novac nestane u pepelu? Ima toliko zemalja svijeta bez takve vrste rizika.

Na drugom mjestu je problem korupcije. Prvi projekat, prvo ulaganje, svako gleda da se „ugradi“. Pa tako potencijalni investitori veoma često čuju rečenice:
„Može ako će ________ biti direktor/zaposlen“.
„Može ako ću ja svakog mjeseca dobiti toliko novca, a moj kum toliko novca“.
Umjesto da tim ljudima otvorimo vrata, damo besplatno zemljište, hale i sl. mi ih još reketiramo. Pa lijepo.

Na trećem mjestu su visoke stope poreza i doprinosa.
Neophodno je u što kraćem vremenskom roku izvršiti poresku reformu kojom će doći do rasterećenja privrede po osnovu smanjenja stope poreza i doprinosa.

Svaki novi investitor za nas znači povećanje broja radnih mjesta, povećanje prihoda u budžet po osnovu PDV-a, doprinosa, poreza na dobit.
Od novih investitora najveću korist će imati stanovništvo u Republici Srpskoj. U uslovima rasta investicija dolazi do rasta zaposlenosti, sa većim prilivima u budžet izgradiće se nove škole, novi putevi, bolnice, aerodromi…

Zar nije ljepše graditi od vlastitog prihoda nego od kredita ili donacije?

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име