Naslovna Republika Srpska Kako ljekar odluči tako vam se piše?

Kako ljekar odluči tako vam se piše?

0
Izvor:

U Republici Srpskoj će od danas na kovid 19 biti testirane samo one osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) procijene da je to nephodno.

Država nema testova, a nema ni kontrolu nad virusom. Da su vlasti izgubile svaki orijentir u vođenju epidemije mogli smo da vidimo iz današnje izjave Branimira Zeljkovića . Tako da od danas sami vodite računa o svome zdravlju to je glavna poruka direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljkovića u izjavi koju je dao za Srnu.

„Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje. Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratiće se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju ne treba da se kreće sve do trenutka kada porodični ljekar ne da saglasnost, istakao je Zeljković.

Na pitanje novinara ko kontroliše osobe u samoizolacij, iz Zeljkovićeve izjave smo jasno vidili da država gubi bitku protiv korone jer ona ne kontroliši osobe u samoizolacij, a evo i njegove izjave pa sami presudite:

One imaju utvrđeno bolovanje, treba same sebe da kontrolišu i to je odgovornost pojedinca. Naravno da je nemoguće da kontrolišete svaku osobu da li je u izolaciji, na bolovanju ili ne, već je odgovornost na pojedincima da shvate izuzetnu ozbiljnost situacije u kojoj se sada naliazimo i da je neophodno da nivo odgovornosti podignu na maksimum – da ostanu kod kuće, prate savjete ljekara, struke i da čuvaju svoje i zdravlje svoje porodice“