Naslovna Hercegovina Trebinje Kako su javne nabavke u Trebinju izgubile smisao?

Kako su javne nabavke u Trebinju izgubile smisao?

0
Izvor: Trebinj24

Nabavka koja se odnosi na održavanje semafora u Gradu Trebinju procijenjena je na 5911 maraka bez pdv-a samo 89 maraka niža je od zakonske granice koja se odnosi na direktnu nabavku. 

Ugovor o održavanju potisan je sa kompanijom „Telefonija Vidaković“ iz Doboja. Kako saznajemo radi se o firmi koja je vrlo bliska lokalnom Snsd-u.

Ono što dodatno podgrijava sumnju u ovu nabavku jeste to što nije objavljen Plan javnih nabavki za 2021. godinu, Privremeni plan ili posebna odluka o pokretanju postupka nabavke, pa možemo konstatovati da ova nabavka nije planirana, već se vjerovatno radi o podmirivanju računa iz kampanje preko gradskog budžeta.

Nabavka jeste realizovana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama jer je dozvoljena vrijednost direktnih sporazuma do 6.000 KM. Međutim, problem je u tome to što je njena vrijednost 5911,00 KM, dakle svega 89 KM niža u odnosu na zakonsku granicu, što navodi na sumnju o mogućim koruptivnim aktivnostima jer je izbjegnut transparentniji postupak kojim su se potencijalno mogle osigurati uštede sredstava, ali i veća konkurentnost ponuđača na tržištu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име