Naslovna Hercegovina Kakve su posljedice požara u Hercegovini

Kakve su posljedice požara u Hercegovini

0
Izvor: RTRS
Љубиње - пожар у рејону села Банчићи

Na području Hercegovine aktivna su dva požara, između Gacka i Bileće i između Uvjeće i Zubaca, na području Trebinja, gdje je rano jutros vatra izbila na tri mjesta.

Požar se približava kućama u selu Zupci koje, za sada nisu ugrožene, a trebinjski vatrogasci privode kraju pripreme da da ga suzbiju.

Otkako su prije mjesec dana počeli, požari su ostavili pustoš, a opožarene površine mjere se hiljadama hektara. Neke štete nikada neće biti utvrđene.

Iza sagorjelog niskog rastinja i šume kriju se brojne posljedice po stanovništvo, životinjski i biljni svijet. Prema preliminiranim podacima, za nešto više od mjesec dana, na području Centra za gazdovanje kršem, u četiri lokalne zajednice, izgorjelo je oko sedam hiljada trista hektara.

„Ove biljke će se osušiti ili će izgubiti vitalnost, neće zadržavati tlo, ovo će postati nanos, koji će završiti u Bilećkom jezeru“, istakla je Јovana Petijević, Centar za gazdovanje kršom, Trebinje.

Za obnovu će biti potreban dug vremenski period.

S obzirom na to da požarišta još nisu utihnula, ekonomske štete od požara tek treba da budu procijenjene. Ekološke su mnogo veće, i doći će na naplatu u godinama ispred nas.

Stručnjaci iz oblasti šumarstva kažu da svega do dvadeset četiri odsto listopadnih stabala, koja su bila zahvaćena požarom, može da se obnovi, a da će za vraćanje u prvobitno stanje biti potrebne desetine godina.

Ruralno stanovništvo, osim štete na privatnim šumama, do daljnjeg neće moći da napasa stoku na ionako oskudnim pašnjacima. Stočne hrane, tvrde, imaće do decembra.

„Imam za sada, a šta ću za zimu, nema s čim zimu čekati, nema gdje da se kupi, to je trebalo ranije, od toga nema ništa“, priča Radoje Kapor, selo Mirilovići, Bileća.

Ono što nije uništila vatra, dotukla je suša. Posljednja jača kiša pala je dvadesetog maja.

„Kompletan bio sistem je narušen, staništa divljih životinja su poremećena, nemaju prostor za ispašu, kao i domaće životinje“, naglašava Јovana Petijević, Centar za gazdovanje kršom, Trebinje.

Ljudski nemar ovakav trag ostavlja godinama. Kad linija pod ovu sezonu požara bude podvučena, uništene površine biće mnogo veće od pomenutih, ali i posljedice koje ostavljaju požari.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име