Naslovna Republika Srpska Kamiondžije na protestu, naftaši opet dižu cijene

Kamiondžije na protestu, naftaši opet dižu cijene

0

Skoro 200 prevoznika iz Srpske danas će se okupiti na prijedorskoj petlji u Banjaluci kako bi mirnim protestom ukazali na problem rasta cijena goriva, koje će idućih dana skočiti za dodatnih 20 feninga po litru.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić rekao je „Glasu Srpske“ da su ovaj skup prijavili policiji.

– Saobraćaj će se normalno odvijati. Prevoznici će se okupiti u 11 časova na prijedorskoj petlji. Biće od 150 do 200 kamiona. Organizovaćemo kolonu u pratnji policije te se uputiti ka Klašnicama, gdje ćemo se okrenuti i brzom cestom vozi-ti do kružnog toka na Laušu. Odatle ćemo se vratiti na prijedorsku petlju i dalje će svi ići u svoje baze – naveo je Grbić.

Naglasio je da na taj način žele da pošalju poruku institucijama BiH da je vrijeme da stanu u kraj divljanju cijena goriva.

– Zbog drastične cijene goriva mi poslujemo s gubitkom. Tražimo od nadležnih institucija BiH da suspenduju akcize na gorivo, a za dobrobit prevoznika, privrednika i svih građana BiH – rekao je Grbić i dodao da je isti takav protest za danas zakazan i u Federaciji BiH.

On je naglasio da su jedan od razloga okupljanja prevoznika i licence koje ne priznaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a koje izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

– Mi nemamo ništa protiv licenci koje je izdalo ministarstvo na nivou BiH, ali želimo da te licence, kao što je i dogovoreno, izdaje i Ministarstvo saobraćaja RS. Da li će na njima biti znak BiH ili ne znam koga drugog, to nas ne zanima. Hoćemo samo da su te licence dostupne nama i da ne moramo ići u Sarajevo i čekati u redovima da bismo dobili te potvrde – naveo je Grbić i do-dao da će takođe ukazati na problem carinskih terminala i graničnih prelaza na kojima prevoznici čekaju od dva do tri dana da bi prešli granicu i ocarinili robu.

– To je nepoznanica za prevoznike u zemljama Evropske unije. To je i jedan od razloga zašto naši prevoznici napuštaju zemlju i odlaze u inostranstvo – rekao je Grbić.

Grbić kaže i da je i zloupotrebama benzinskih pumpi potrebno stati u kraj.

– To su utvrdili i inspektori koji su u protekla tri dana izdali prekršajne naloge u iznosu većem od 700.000 maraka. Ne treba dozvoliti u ova-ko teškoj situaciji da pojedinci zloupotrebama ubiru dobit. To nikako nije u redu – naveo je Grbić.

O suspenziji akciza na gorivo biće sutra riječi na sastanku premijera RS i FBiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Iz kabineta predsjedavajućeg juče su samo potvrdili da će sastanak biti održan, ali više o ovoj temi nisu mogli da govore.

Premijer RS Radovan Višković inicirao je u petak da akcize na gorivo budu suspendovane na određeno vrijeme. Akciza na dizel je 30 feninga po litru, dok je na benzin 40 feninga.

I dok prevoznici najavljuju okupljanje, a premijeri sastanak sa Tegeltijom, cijene goriva nastavljaju da rastu te će idućih dana litar poskupjeti za dodatnih 20 feninga.

– Nabavne cijene za danas više su za 20 feninga po litru, a za sutra dodatnih 20. Dakle, za dva dana nabavne cijene biće više za 40 feninga po litru. To će se odraziti i na prodajne cijene na pumpama i očekujemo da idućih dana gorivo poskupi za minimalno još 20 feninga – rekao je „Glasu Srpske“ direktor „Nešković“ pumpi Jovica Vučković i dodao da podržavaju suspenziju akciza na gorivo ako država to može da podnese.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име