Naslovna Svijet Katastrofalan zemljotres pogodio Tursku!

Katastrofalan zemljotres pogodio Tursku!

0
Izvor:

Snažan zemljotres od sedam stepeni Rihterove skale dogodio se danas u Egejskom moru i osjetio se u Grčkoj i Turskoj, saopštile su lokalne i međunarodne opservatorije.

Ljudi su istrčali na ulice u turskom obalskom gradu Izmir nakon potresa, izjavili su očevici. Državna televizija TRT prikazala je da se jedna zgrada srušila u centru grada, ali snimci sa lica mjesta pokazuju da je Izmir teško pogođen zemljotresom.

Turska služba za katastrofe i vanredne situacije objavila je da je zemljotres imao snagu 6,6 stepeni, a Američki geološki institut izmjerio je sedam stepeni oko 12.50 časova.

Epicentar je bio 17 kilometara od obale provincije Izmir, na dubini od 16 kilometara, navodi turska služba. Američki geološki institut saopštio je da se potres dogodio na dubini od 10 kilometara i da je epicentar bio 35 kilometara od Turske obale.

Stanovnici grčkog ostrva Samos, na kojem živi oko 45.000 ljudi, pozvani su da se ne približavaju obali, saopšteno je iz grčke organizacije za antiseizmičko planiranje.

Zasad nema informacija o žrtvama, ali BBC piše da su u turskom gradu Izmiru stradale građevine. Potresi u Turskoj su česti. Tako je u potresu u Izmiru 1999. godine poginulo 17.000 ljudi.

Izvor:(Agencije)