Naslovna Izdvajamo Ko je baka Olga iz Veličana kojoj se zahvalio Nenad Stevadić

Ko je baka Olga iz Veličana kojoj se zahvalio Nenad Stevadić

1
Izvor:

Olga Ćuk  (85) iz sela Veličani u Popovom polju nadaleko je poznata po pravljenju kvalitetne lozovače kojoj dodaje med i ljekovito bilje.

Travaricu sa medom, poznatiju kao „Babina rakija“ probali su mnogi u njenom kraju,  putnici namjernici koji prođu pored babinog štanda na putu Trebinje Ljubinje, među njima i glumci, ljekari, političari.

Na tom štandu sklapana su i mnog poznanstva i prijateljstva, jer svi zastanu da probaju travaricu sa medom i progovore po neku riječ sa Olgom.

Baka Olga je prije desetak godina upoznala i Nenada Stevandića, koji se na svom Tviter profilu zahvalio Olgi za brigu za njegovo zdravlje dok je bio pozitivan na virus korona.

– Bila sam tada dobro bolesna, nisu tačno znali šta mi je. Liječila sam se i u Banjaluci, a  i doktor Stevandić se brinuo za moje zdravlje. Tada smo se upoznali. On je od tada često svraćao na moj štand u Veličanima. Kad sam čula da je bolestan od korone zvala sam da ga upitam za zdravlje – priča Olga.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Baka Olga još nikome nije otkrila jednu vrstu trave koju stavlja u „Babinu rakiju“.

– U lozovu rakiju od grožđa iz našeg vinograda dodajem deset vrsta ljekovitih hercegovačkih trava i naš domaći med. Ljeti sušim trave, a zimi ih stavljam u rakiju u kojoj odstoje do mjesec dana. To procjedim i dodajem med – odaje baka Olga samo dio tajne pravljenja travarice sa medom.

Recept je Olga, kao mlada nevjesta, naučila od svekrve, a planira da ga ostavi svojoj snahi.

 

(Srpska Info)

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име