Naslovna Izdvajamo Ko je “gospodar” Luke Petrovića?

Ko je “gospodar” Luke Petrovića?

0

Strah u redovima vrhuške SNSD-a je veliki. Ako plamen bukne, ne znaju na koju će stranu – da li knjazu ili kapetanu? A jedino je poznato da je Luki Petroviću jedna noga u Savi, druga u Dunavu, a glava i stanovi u Beogradu na vodi i na Bulevaru Dimitrija Tucovića i da će zabiti Dodiku nož u leđa prvom prilikom kako bi dokazao vjernost pravom gospodaru.

Ovo je prije nekoliko dana na svom blogu i u svom maniru napisao lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović. Vukanović je još jednom optužio Petrovića da provodi Vučićevu politiku u Srpskoj. On za MojuHercegovinu kaže da je Rade Petrović, brat Luke Petrovića, glavna spona između „hercegovačkog gazde“ i predsjednika Srbije.

„Lukin brat Rade je jedan od visokih funkcionera SNS-a. Rade Petrović je službenika Narodne banke Srbije. Tu ga je ubacio stric Mićo Petrović, bivši sekretar Narodne banke Jugoslavije, a radni vijek proveo je skupa sa Anđelkom Vučićem, Andrejevim i Aleksandrovim ocem, što mu je omogućilo uspon u hijerarhiji SNS-a“, tvrdi Vukanović.

Vukanović dodaje da je Vučićev otac čest gost na „hacijendi“ Luke Petrovića. On kaže da je upravo Petrović mirio Aleksandra Vučića i Milorada Dodika u nekoliko navrata.

„Luka Petrović je bio marginalac, a postao je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Trebinju, potom poslanik u Narodnoj skupštini RS, pa direktor Elektroprivrede Srpske. To bez Vučićeve podrške ne bi išlo. Petrović će uvijek slušati Vučićeve signale i prvi će zabiti nož u Dodikova leđa. Dodik zna da je Luka Vučićev čovjek i zato ne smije da ga dira“, kazao je Vukanović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević (SNSD) kaže da je teško komentarisati ovakve navode. Ona dodaje da nije vidjela Vukanovićeve optužbe i da ne može detaljnije da ih komentariše.

„Luka Petrović je generalni sekretar SNSD-a i direktor Elektroprivrede Republike Srpske. Zar bi on bio na tim pozicijama da neko sumnja u njegovu odanost“, kazala je Ljubojević.

Vukanovićeva optužba je tek jedno drvo koje je naslonjeno na lomaču oko koje će se predstojećeg vikenda okupiti i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije. Riječ je, naravno, o naprednjačkom kontramitingu koji se održava u Beogradu kao rekacija na građanske proteste „Srbija protiv nasilja“. Svi mogući politički blokovi u Srpskoj – osim Liste za pravdu i red – potvrdili su javno ili nezvanično da će podržati Vučićev kontramiting.

Kolika je bitka za Vučićevu naklonost najbolje govori i podatak da je predsjednik Srpske Milorad Dodik odlučio da skrati ili otkaže neke važne sastanke u Moskvi da bi u petak bio „na pravom mjestu u pravo vrijeme“. I njegova protivkandidatkinja na prošlim izborima i predsjednica novoosnovanog Narodnog fronta Jelena Trivić žuri u Beograd da pruži podršku naprednjačkom mitingu.

Poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić rekao je da je on jedan od rijetkih poslanika koji neće, ne želi i ne mora da ide na Vučićev miting. On kaže da odlazak na Vučićev miting nije želja, već obaveza najvećeg dijela političara u Republici Srpskoj.

„Jedni imaju i više nego dobru saradnju sa Srpskom naprednom strankom koja je počela svega nekoliko dana od one Dodikove izjave kako je Vučić politički pobačaj na mitingu tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića i ta veza traje do današnjeg dana preko novca, „stranačke mašinerije“, dovođenja ljudi na skupove, Vučićeve izjave o 40 Britanaca agenata koji podržavaju opoziciju pred opšte izbore 2018. godine“, istakao je Vučinić.

Drugi se, dodaje on, nadaju da će ih Aleksandar Vučić podržati, iako to nije bilo vidljivo već deceniju, a Aleksandru Vučiću je, naravno, u interesu da drži situaciju pod kontrolom, da ima i jedne i druge, pa i ako bi se desio pad Milorada Dodika da može na ovaj ili onaj način da upravlja politikom sa ove strane Drine.

„Tužno je gledati političare koji se utrkuju oko Aleksandra Vučića, kao nekad po selima neženje oko djevojke iz dobrostojeće familije, pogotovo one koji su tog istog otvoreno kritikovali, skidali banere sa njegovim likom i pisali mu otvorena pisma. Ponosan sam što smo jedina politička opcija u Republici Srpskoj koja će stajati po strani i koja ne želi da ima dodira sa političkim mitinzima ni Srpske napredne stranke, niti bilo koje druge stranke u Srbiji“, rekao je Vučinić.

Novinar i prvi čovjek „ReStarta“ Stefan Blagić kaže da utrkivanje između vlasti i opozicije ko će više da podrži SNS i Aleksandra Vučića postaje prilično tragikomično. Institucionalna saradnja je, smatra on, pohvalna i poželjna, ali stranačko svrstavanje i miješanje u unutarpolitičke stvari druge (pa makar i bratske) zemlje je loše i to na mnogo nivoa.

„Ja ću samo podjsetiti kako je izgledalo kada su stvari bile obratne – kada se Vučić miješao u ishod opštih izbora u BiH 2018. godine. Međutim, izgleda da ni vlast u RS, a ni opozicija, nisu naučili lekciju od ranije i sada smo u jednoj neshvatljivoj situaciji: u trenutku kada građani u Srbiji izlaze na ulicu i protestuju protiv nasilja koje je u Srbiji unazad nekoliko sedmica doživjelo vrhunac, vlast i opozicija idu na kontraprotest. Da li to znači da su oni za nasilje“, pita Blagić.

Izvor: Moja Hercegovina

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име