Naslovna Izdvajamo Ko je srušio staru pravoslavnu crkvu iz 16-og vijeka u okolini Trebinja?

Ko je srušio staru pravoslavnu crkvu iz 16-og vijeka u okolini Trebinja?

0

U selu Lugu u Trebinjskoj šumi, uz magistralni put za Ljubinje, prilikom pokušaj obnove i rekonstrukcije srušena je stara pravoslavna crkva iz 16-og vijeka.

Nažalost iz najboljih namjera pričinjena je ogromna šteta, nadležne institucije su kasno reagovale, a uzrok su nestručni radovi i sveopšta anarhija koja vlada u društvu, a koja je dovela do toga da se stara crkva sruši do temelja, pa da se onda pokuša zidati njena replika koristeći cement, željezo, ciglu i druge savremene materijale, koji sada po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske treba da se uklone, i da se crkva vrati u prvobitno stanje korištenjem istog kresanog kamena, kreča i pijeska.

Pravoslavna Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u selu Lug, po broju pisanih istorijskih podataka koji se na nju odnose, spada među najznačajnije male grobljanske hramove sagrađene u srednjem vijeku. Crkva se nalazi u seoskom groblju sa stećcima i većim brojem starih kamenih krstača. Proglašena je za nacionalni spomenik kulture. Crkva je sagrađena u februaru 1503. godine na temeljima stare crkve iz srednjeg vijeka. Ktitor crkve bio je monah Roman iz manastira Tvrdoš a sagradio je poznati dubrovački zidar Mihoč Radojević, koji je bio porijeklom iz Trebinja.

Trebinje i Hercegovina su najbogatiji dio Republike Srpske i BiH po broju spomenika kulture, i trebalo bi brižno čuvati kulturno-istorijsko blago i nasleđe a ne uništavati ga neznanjem i fušerenjem, jer je crkva u Lugu preživela Turke, Austro-Ugare, ustaše, okupatore i komuniste ali ne i naše dane..

U selu Lug rođen je i arhimandrit Nićifor Dučić, iguman manastira Duži, vođa ustanka, utemeljivač Cetinjske bogoslovije i brojnih prosvetnih ustanova i  nevjerovatna istorijski ličnost.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име