Naslovna Hercegovina Kome smeta spomen-ploča kod Trebinja? Po treći put polomljena

Kome smeta spomen-ploča kod Trebinja? Po treći put polomljena

0

U trebinjskom selu Kotezi treći put je polomljena mermerna spomen-ploča, koja je bila postavljena u znak sjećanja na ustaški pokolj za vrijeme Drugog svjetskog rata, jer su ustaše u ovom objektu mučile Srbe iz regije Popovog polja i odatle ih odvele i pobacale u jamu Ržani do.

Ovo je, kako je potvrđeno u Udruženju „Ržani do – Veličani Popovo polje“, koje čine potomci i poštovaoci žrtava, treći put u posljednjih nekoliko godina da je ploča polomljena, a nekoliko puta su prethodne  oštećene.

„I ranije postavljene spomen-ploče su više puta bile šarane, posipane crvenom bojom i skrnavljenje, što ne doprinosi izgradnji suživota i tolerancije“, kaže predsjednik ovog udruženja Maksim Mrakić.

Ploča je prvi put postavljena u junu 2016. godine, pa je ubrzo nakon oštećenja i polomljena, a nova je postavljena prije dvije godine, pa ponovo polomljena, da bi opet bila zamijenjena i nedavno polomljena treći put.

Spomen-ploča u selu Kotezi podsjeća na ubijene mještane regija Popovo polje i Bobani, kao i stanovnika Ljubinja, koje su ustaše na prevaru pohvatale u njihovim kućama ili u polju dok su obrađivali zemlju, zatvorivši ih najprije u seosku školu, a odatle pobacali u jamu Ržani do.

Nezavisne/Vesna Duka

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име