Naslovna Hercegovina Trebinje KORONAVIRUS U ŠKOLAMA: Loša situacija u istočnoj Hercegovini (VIDEO)

KORONAVIRUS U ŠKOLAMA: Loša situacija u istočnoj Hercegovini (VIDEO)

0
U Trebinju je prošle sedmice evidentirano stotinu novozaraženih, a u prvim danima ove, već 61 osoba je zaražena. Najveći problem je, kažu epidemiolozi, što je koronavirus ušao u školske klupe.Danas je registrovano 36 novooboljelih u Trebinju, od početka sedmice ukupno 61 i, po riječima stručnjaka, epidemiološka situacija je veoma nepovoljna ne samo u Trebinju nego i na području kompletne istočne Hercegovine.

JELENA DURIĆ, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje

“Još dva puta ćemo do kraja ove sedmice slati uzorke na analizu tako da će i ove sedmice biti stotinjak novozaraženih. To je već četvrta ili peta sedmica da se držimo na 70, 80, 90 do stotinu novozaraženih sedmično”.

Još jedan od problema je što je koronavirus ušao i u trebinjske škole.

JELENA DURIĆ, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje

“To je bilo očekivano budući da je promijenjen taj režim nastave 45 minuta sa punim odjeljenjima i da smo vakcinisali sve osobe starije od 65 godina i hronične bolesnika tako da smo zarazu potisnuli u mlađe kategorije”.

NEŠKA ILIJIĆ, direktor Centra srednjih škola Trebinje

“Za takav način bi nam trebala sportska sala da bi ih mogli odvojiti”.

U Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostrški“ je možda i najteža situacija kada govorimo o obrazovnim ustanovama u Trebinju.

MILORAD NADAŽDIN, direktor Osnovne škole „Sveti Vasilije“, Trebinje

“U mojoj školi je 38 učenika u izolaciji, dva učenika su pozitivna na koronavirus, dvadesetak učenika u petak izlazi iz izolacije i nema nekih novih prijavljenih slučajeva u toku ova dva dana, ponedeljak i utorak”.

Nastavno osoblje kaže da je uvijek bilo učenika u izolaciji zbog porodičnih kontakata, ističući da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite.

NEŠKA ILIJIĆ, direktor Centra srednjih škola Trebinje

“Juče je bilo registrovano šest učenika. Od tih šest dva su pozitivna i oni su u izolaciji. Mi svaki dan pratimo stanje. Ukoliko se u jednom odjeljenju pojavi više od dva učenika koja su pozitivna, obavezni smo da cijelo odjeljenje pošaljemo u izolaciju, naravno uz praćenje online nastave”.

Ponašanje građana je, kažu epidemiolozi, kao da mjere ne postoje.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim istočnohercegovačkim opštinama.

Stručnjaci apeluju na građane da je jedino rješenje i zaštita vakcinacija. U Trebinju je vakcinisano oko četrdeset odsto stanovništva. Kad se stigne do procenta od devedeset, tada se može govoriti o kolektivnom imunitetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име