Naslovna Hercegovina Kovač: Poslije Alagića odgovaraće i drugi zlotvori kazamata po Hercegovini

Kovač: Poslije Alagića odgovaraće i drugi zlotvori kazamata po Hercegovini

0

Predsjednik Udruženja srpskih logoraša Trebinja i okoline Vukan Kovač rekao je da se nada da će nakon hapšenja bivšeg čuvara logora „Gabela“ kod Čapljine Ade Alagića, osumnjičenog za mučenje srpskih i muslimanskih zarobljenika, početi da padaju i mnogi drugi zlotvori iz kazamata po Hercegovini.

Kovač je istakao da je činjenica da je nakon dvije ili tri decenije pravosuđe konačno počelo da hapsi i one koji su činili zločine nad Srbima.

On je rekao za Večernje novosti da očekuje da će Alagić zvani Lav dobiti kaznu koju zaslužuje, a ne mizernu kao u slučaju „Dretelj“, gdje je osuđen na 18 mjeseci zatvora.

– Hapšenje Ade Alagića je dokaz da će ruka pravde zakucati na vrata svih koji su učestvovali u zločinima – rekao je Kovač, podsjećajući da je Alagić bio čuvar u logorima „Dretelj“ i „Gabela“, kroz koje je prošlo 120 muškaraca i 70 žena srpske nacionalnosti, a broj mrtvih i danas se utvrđuje.

Kovač je podsjetio da ne treba zaboraviti da je na području BiH u ratu bilo oko 530 logora za Srbe, od čega u Sarajevu 126, a u Hercegovini više od 20.

– Na hiljade Srba je prošlo golgotu u ovim kazamatima, a na stotine ih je ubijeno. Mnogi zločinci su i danas na slobodi, kao što je bio i Alagić – rekao je Kovač.

On je napomenuo da su „Gabela“ i „Dretelj“ bili kazamati smrti u koje su dovođeni Srbi i Bošnjaci iz Hercegovine, a njima je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće odbrane.

Ado Alagić zvani Lav je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gdje je bio zadužen za čuvanje logoraša.

Uhapšen je 15. septembra u Barseloni po međunarodnoj potjernici iz BiH zbog optužbi za ratni zločin, a u Španiji je koristio lažni identitet.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru „Gabela“ 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta.

Rukovodioci logora „Gabela“ su danas ili u bjekstvu ili su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora za mučenje muslimanskih zatvorenika, nakon što je priznao da je, dok je bio zatvorenik redar u logoru Dretelj, „tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име