Naslovna Hercegovina Krunić: Hercegovina više nema revolucionarni potencijal, promjene moraju krenuti iz Banjaluke!

Krunić: Hercegovina više nema revolucionarni potencijal, promjene moraju krenuti iz Banjaluke!

2
Izvor: Skener.info

Promjene će donijeti Draško, Jelena, Vukan, naravno sa iskusnim Borenovićem, Ivanićem,Šarovićem i svim iskrenim opozicionarima. Promjene trebaju krenuti iz najvećeg grada Banjaluke, mi možemo malo pomoći, zbog malog glasačkog tijela – kaže u intervjuu za Skener.info Ljubiša Krunić, poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS.

Koliko je narod Hercegovine zadovoljan funkcionisanjem zdravstvenog sektora u tom dijelu Republike Srpske u doba korone?

KRUNIĆ: Slušajući danima pa i mjesecima izvještaje o broju zaraženih u Trebinju i Hercegovini, nameće se poređenje sa ostalim sredinama u RS i pitanje gdje smo na toj neslavnoj listi. Banja Luka ima oko 200000 stanovnika, a Trebinje oko 25000. Znači 8 puta manje. Ako je u Trebinju broj zaraženih na dnevnom nivou, posljednjih mjesec, dva dana,  30 – 50, da bi bili na ekvivalentnom nivou, u Banja Luci bi trebalo da ih je 240 do 500! To je prosta računica i logično poređenje. Znamo da nije tako. A to znači da smo ubjedljivo najgori u regionu. Kako je zdravstveni sistem odgovorio? Iznuđeno, rečeno šahovskim žargonom! Nema nikakvog posebnog plana, radi se stihijski…  Tvrdim, a znam iz ličnog iskustva, da treba prosječna plata za troškove liječenja onih sa težim simptomima. Kako narod Hercegovine reaguje? Nikako! Zbunjeni, …da se nikom ne zamjere…pogotovo ne sistemu-vlasti-a to je Luki i Dodiku. Mislim da postoji i strah i nezadovoljstvo, ali duboko potisnuti u nama. Više je promocije bilo, u posljednjih 8 – 9 mjeseci, o uspješnoj turističkoj sezoni, vaučerima, pozivima u Grad sunca…nego realne, edukativne, upozoravajuće priče šta nas može snaći…i evo snašlo nas je.

S obzirom na gore navedeno, moram istaći da zdravstveni radnici su na visini zadatka i ulažu nadčovječanske napore da odgovore svim zadacima.

I u svoje ime mogu da kažem veliko HVALA.

A koliko je zadovoljan ekonomskim stanjem i kako uopšte izgleda ekonomsko socijalna slika Hercegovine danas?

KRUNIĆ: Narod u Hercegovini uopšte nije svjestan ekonomskog stanja. Niko ne žali za nekad, ne tako davno, moćnim pogonima, fabrikama, čitavim privrednim sistemima. Niko se time i ne bavi. Osim anonimnih idiota na portalima, ali i oni kad su sigurni da su sakriveni iza nikova, naziva…i oni jedino kreiraju, naravno, iskrivljeno javno mnjenje.

U Staroj Hercegovini od Ljubinja do Višegrada, nažalost nema više od 85000 stanovnika u 13 opština.

A na ovom prostoru imamo HE Trebinje, TE Gacko i HE Višegrad, koje posluju sa gubicima. Takođe, imamo šume, rudnike, vodu… Sve blagodeti, međutim zbog nesposobnih kadrova, sva preduzeća su u velikim finansijskim problemima.

Može li da trpi još narod Hercegovine nakomilanu korupciju i kriminal, da li je oguglao na to ili će se pobuniti?

KRUNIĆ: Ovdje se niko neće pobuniti. Hecegovina nema taj revolucionarni potencijal. Nestao je, potrošio se u bunama od Luke Vukalovića, Mića Ljubibratića i Nevesinjske puške…pa u Mladoj Bosni, pa u komunističkim “lijevim skretanjima 1941.” i sladostrasnom bratoubilačkom ratu, pa 90/91…Šta nam je sada? Teško je odgovoriti. Istanjilo se, “izišlo na šiljak”…tako se kaže u Hercegovini. Veliki broj obrazovanih je otišao u svijet…i ne misli se vratiti. Veliki dio srednjeg i nižeg obrazovnog vaspitanja čeka da se vrati u Dubrovnik gdje su se snašli…veliki broj ovih preostalih se snašao u javnom sektoru. Ko je ostao da se pobuni: SDS i PDP-ovci i onaj Vukanov mali bataljon? Koliko nas je? Malo! Zaboravio sam, ne mali broj, onih koji žive dobro od dilovanja. Oni se naravno nikad neće pobuniti. Možda penzioneri? Nikad dok primaju ikakvu penziju. Kriminal se ovdje odomaćio. Malo kome on smeta. Primjera je bezbroj.

U kojim segmentima su korupcija i kriminal najizraženiji?

KRUNIĆ: Kriminal i korupcija su institucionalizovani, oni su normalno stanje u ovom društvu. Najizraženiji su u stranačkom zapošljavanju, javnim nabavkama u JP i u JU na svim nivoima i na svakom mjestu. Potpuno je normalno postalo da nikakav posao, čak ni posao fizičkog radnika u, npr. Vodovodu ili Komunalnom, ne možete dobiti ako niste član vladajućih stranaka. Isto tako, potpuno je normalno da postanete direktor bolnice i ostalih javnih preduzeća i ustanova…samo ako imate njihovu knjižicu pa makar imali kupljenu diplomu, nikakvo iskustvo ili referencu… narod je to u Hercegovini tako prihvatio, stao u red i čeka.

Vaš stranački kolega Igor Crnadak nedavno je izjavio da su promjene u RS možda moguće i prije izbora. Kako vi gledate na to?  

KRUNIĆ: Promjene će donijeti Draško, Jelena, Vukan, naravno sa iskusnim Borenovićem, Ivanićem,Šarovićem i svim iskrenim opozicionarima. Prijevremenih izbora neće biti, a udio Hercegovine ja minoran u bilo kakvim gibanjima…dok je EPRS, HETa, Regulatorne….i još puno režimskih javnih ustanova. Promjene trebaju krenuti iz najvećeg grada Banjaluke, mi možemo malo pomoći, zbog malog glasačkog tijela.

2 KOMENTARA

  1. Žali bože izgubljenih 10 minuta jer ovaj mlatara ko otvoren prozor na promaji. Hercegovina ima revolucionarni potencijal koliko i svaki drugi kraj a da je tako viđelo se kad se pojavio Vukan i bez ikakve podrške dobio 28% ili Borjan sa skoro istim rezultatom. Nama fali vođa a ne revolucionarni potencijal, Prtilo, Butulija,Stanković,Slavkan on i njima slični su potrošeni likovi koji se već 20 godina kao bore protiv ovih a ovi se kao brane a sve je samo predstava za narod njima dobro i jednima i drugima svima su i mačke na državnim jaslama. Ako on tvrdi da su zaista opozicija kako to da se on i gore pobrojani već 20 godina bore protiv ovih na vlasti i niko od njih nikakvih problema sa tatom grada nema a Borjan i Vukan su čim su krenuli ostali bez posla? Šta je to zbog čega bih ja glasao za njega a ne za tatu grada? Ako glasam za tatu niko neće dirati moje poslove ako donesem 20 glasova mogu biti smetljar a ako donesem 50 glasova mogu i u HET a na zadnjih 10tak izbora sam glasao za opoziciju i uvjek dobio ćunu od ovce i na njoj zvonce. Koja sam ja to prava imao za Slavkanovog vakta a sad ih nemam pa bih trebo da se borim za njih??? Nikakva oni su zapošljavali svoje ovi svoje a nas što ponešto i znamo niko. Ako Krunic misli da neko treba da glasa za njega neka javno kaže šta je to što nudi ali sa kredibilitetom jer ja se ne sjećam da mi je za njegovog vakta bilo bolje tako da u opšte priče o BoRenovićevom, Crnadkovom opozicionarstvu niko ne vjeruje jer je njihov krajnji domet 10 ovaca nacrtanih na papiru. Prema tome Kruniću ili JAVNO RECI DA MI TI GARANTUJEŠ AKO POBJEDITE DA ĆE SE ZAPOŠLJAVATI PO KONKURSU, VAKCINISATI PO REDU….. A AKO TO NE USPIJEŠ DA ĆEŠ KUPITI BIJELO STADO PA NA JASEN ILI ODHEBI ZAUVJEK pa tek onda piši o revolucionarnom potencijalu hercegovaca

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име