Naslovna Izdvajamo Kupuje li Madjarski Lren Solar Trebinje 1 koje je u vlasništvu Elektroprivrede...

Kupuje li Madjarski Lren Solar Trebinje 1 koje je u vlasništvu Elektroprivrede RS?

0

„Šestog dana mjeseca novembra prošle godine u svojoj posjeti Banjaluci, Viktor Orban je najavio da će vlada Mađarske osnovati razvojni fond u koji će unijeti 100 miliona evra kako bi na taj način pokazali prijateljstvo sa vlastima Republike Srpske, što bi u konačnici podrazumijevalo podršku malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i mnogim drugim koji bi pokazali razvojne kreacije a ujedno, podrazumijeva se, bili malo i politički podobni i lojalni.“ – poručio je Vukota Govedarica

Početkom januara ove godine u javnosti se pojavila vijest kako je jedna privatna mađarska firma postigla dogovor sa Elektroprivredom Republike Srpske u zajedničkom poslu proizvodnje solarne električne energije na lokalitetu Trebinja.

Mnogi su ovu informaciju prihvatili kao blagonaklonost i zahvalnost zvanične Banjaluke Viktoru Orbanu koji se predstavio kao veliki prijatelj Republike Srpske.

Međutim, saznanja do kojih sam došao govore da istina može biti drugačija o solarnoj elektrani i srpsko-mađarskim odnosima po ovom pitanju.

11.01.2021.godine Elektroprivreda Republike Srpske i mađarska firma LREN su zaključile ugovor o kupoprodaji udjela u društvu Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1. Dakle, prije nešto više od godinu dana.

Tim ugovorom postignuta je nova vlasnička struktura u društvu sa ograničenom odgovornošću čija se djelatnost odnosi na proizvodnju i trgovinu električnom energijom. Mađarska firma LREN je za 5.077.206 KM kupila 70% akcija od Elektroprivrede Republike Srpske koja je do tog momenta bila vlasnik cjelokupnog kapitala društva.

„Ko stoji u političkom smislu iza mađarske firme LREN i da li firma ima zajednički srpsko-mađarski blagoslov kao preduslov dobrog poslovanja to je još uvijek nepoznato, ali da bi ta mađarska firma mogla da aplicira kod najavljenog mađarskog fonda u čijem portfelju će biti 100 miliona evra to je sasvim izgledno. Tako bi privatna firma misterioznog Mađara uz pomoć institucija mogla da postane veoma respektabilna u proizvodnji solarne energije. Naravno, ako mađarska vlada osnuje fond i uplati navedeni novac. A ako od fonda ništa ne bude onda će misteriozni mađar naći druge izvore finansiranja jer se radi o veoma profitabilnom poslu, makar kada je u pitanju Hercegovina koja obiluje sunčanim danima tokom godine.“– napisao je Govedarica na svojoj „Fejsbuk“ stranici i dodaje:

„Sve u svemu, možda i nije teško dati odgovor na pitanje, ako je već Elektroprivreda Republike Srpske odlučila da proda većinski paket akcija u Solarnoj fotonaponskoj elektrani Trebinje 1, zašto ih nije prodala nekom bratskom privrednom društvu iz Srbije? Kada sagledamo želju režima da pod svaku cijenu pribavi kapital u elektroenergetskom sistemu onda to podsjeća na onog halapljivca iz pripovjetke koji je toliko bio gladan da je praveći velike zalogaje sam sebe doveo u pitanje može li ostati živ. Samo je pitanje, ima li ko da ga udari po leđima kako bi iskašljao ono što je zagrizao a ne može da proguta.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име