Naslovna Republika Srpska Lokalni izbori: Uvod u tektonske promjene u Republici Srpskoj

Lokalni izbori: Uvod u tektonske promjene u Republici Srpskoj

0
Izvor:
Nenad Nešić i Milorad Dodik | SNSD i DNS| 1200x675
Foto: Nenad Nešić

– Prema relevantnim istraživanjima, SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka (grad neriješenih ubistava), a neizvjestan je ishod u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju gdje su veće šanse za trijumf opozicije.

Do nagovještaja tektonskih potresa na političkoj sceni dovela je odluka Demokratskog narodnog saveza (DNS) da napusti vladajuću koaliciju. Dolaskom Nenada Nešića na čelo ova stranka afirmisala je princip institucionalne zaštite interesa Republike Srpske, uz puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih međunarodnih i domaćih pravnih normi.

Ovo je navedeno u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

„Građani u Republici Srpskoj i članovi Socijalističke partije žele da vladajuću koaliciju napusti i Socijalistička partija (SP) Petra Đokića, koja se nedavno oslobodila grupe „Dodikovaca“, koji su povezani sa kriminalnim miljeom. SP bi izlaskom iz vladajuće koalicije prevagnula u korist rušenja režima Milorada Dodika“, kaže se u toj analizi datoj pred loaklne izbore u BiH.

Takođe se navodi da prema relevantnim istraživanjima, SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka (grad neriješenih ubistava), a neizvjestan je ishod u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju gdje su veće šanse za trijumf opozicije.

Tvrde da su zbog toga intenzivirane aktivnosti SNSD u vezi pritisaka na birače, izbornih prevara, kupovini glasača, ali i nezakonitom registrovanju birača u inostranstvu.

Prema toj analizi, Milorada Dodika čeka neizbježna sudbina Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) kao i demontaža Dodikovog režima.

U analizi se podsjeća da je režim Gruevskog definitivno poražen na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji 15.oktobra 2017. godine i navodi da ulogu Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) kao predvodnika svih građana u demontaži režima u Sjevernoj Makedoniji u Bosni i Hercegovini imaju šansu da preuzmu pojedine opozicione snage u oba bh. entiteta.

„Primijećeno je da Dodik sve resurse ulaže za skidanje sa „crne liste“ američke administracije, jer ugrožava američku nacionalnu sigurnost i interese zbog svog dosadašnjeg političkog djelovanja. Dodik je netransparentno potrošio ogromne iznose sumnjivog novca za skidanje sa američke „crne liste“, iako je poznato da prema američkim zakonima nije dozvoljeno lobiranje za skidanje sa „crne liste“.

Građani očekuju od Đokićeve Socijalističke partije da istupi iz koalicije

Već je došlo do preslagivanja na političkoj sceni Republike Srpske, izlaskom iz vladajuće i najdugovječnije koalicije (SNSD-DNS-SP) Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je dolaskom na čelo te stranke Nenada Nešića izabrao drugačiji politički put, a to je političko djelovanje, koje će biti u interesu građana/birača, jer je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje djelovanje uglavnom temeljio opstankom na vlasti po svaku cijenu i enormnom bogaćenju i pljački društvenih resursa na čelu sa Miloradom Dodikom, članovima njegove porodice i pojedincima oko njega. 

Velika su očekivanja građana u Republici Srpskoj, da vladajuću koaliciju napusti i Socijalistička partija (SP) Petra Đokića, koja se nedavno oslobodila grupe „Dodikovaca“ u svojim redovima i koja bi izlaskom iz vladajuće koalicije prevagnula u korist rušenja režima Milorada Dodika.

Socijalistička partija je prva reagovala na Dodikovu primitivnu politiku najavljivanjem uskraćivanja podrške posebno u Banja Luci.

Prema relevantnim istraživanja SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka, a po svemu sudeći u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju kao većim gradovima. Očito je Dodik ignorisao činjenicu, da je Socijalistička partija stabilna partija, koja će poboljšati izborni rezultat kao i DNS.

Koncept Milorada Dodika od prije godinu i više dana je bio, da u uslovima rasta budžeta, plata, penzija, investicija, realne rasti zaposlenosti, da sve uspjehe pripiše sebi, a da druge ključne aktere eliminiše, a te planove mu je pokvario Covid-19 i sada mu je sve to postale veliko breme sa kojim se mora sam nositi.

Njegovi ljudi, kako stoji u analizi, sumnjaju u koncept njegove politike i pronašli su kontakte na drugim stranama.

Simptomatično je, da je Nenad Nešić ekspresno pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kako bi bio saslušan 21.oktobra 2020 u okviru istrage o navodnoj zloupotrebi službenog položaja koju od ranije vodi Uprava kriminalističke policije MUP RS. Nešić se odazvao na poziv, ali je policijskim službenicima odbio dati izjavu. Prema saznanjima saslušanje se odnosilo na navodnu zloupotrebu službenog položaja u vezi s jednim od tendera JP „Putevi Republike Srpske“.

Analitičari smatraju, da je prije saslušanja Nenada Nešića trebao biti saslušan Milorad Dodik.

U situaciji kada rejting DNS i Đokićevih Socijalista raste Dodik je spremio scenarij da pokuša oslabiti i nanijeti štetu Socijalističkoj partiji, dok je prije toga jedan manji dio „Dodikovaca“ iz Socijalističke partije uz kompletnu Dodikovu podršku i logistiku na kriminalan način sebi formirao novu partiju.

Sve ovo potvrđuje činjenicu, da nema procesuiranja ozbiljnog kriminala i podizanja optužnica nego se radi o senzacijama i/ili montiranim optužnicama.

Analitičari smatraju, da je Dodikov udar na DNS i Socijalističku partiju (SP) najlošiji potez, jer je izgubio najiskrenije i najvjernije političke partnere, a u sistem vlasti je uveo svoje političke protivnike, koji su demotivirali odnose unutar koalicije što se negativno prenijelo i na građane Republike Srpske, konstatuje se u analizi IFIMES-a.

(BN)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име