Naslovna Izdvajamo Luka Petrović ekskluzivna prava na Samit energetike u Trebinju daje podobnoj firmi...

Luka Petrović ekskluzivna prava na Samit energetike u Trebinju daje podobnoj firmi „SET“

0
Izvor: pratimotendere.ba

 “Elektroprivreda RS” u “ekskluzivna prava” upakovala je dva netransparentna pregovaračka postupka bez objave obavještenja u javnosti i sve pokušala da “pokrije” Zakonom o javnim nabavkama. Direktnim ugovorima privatna podobna firma “SET” iz Trebinja dobila je onoliko novca koliko je SNSD-ov direktor “ERS” Luka Petrović i procijenio. Ukupno 110.000 KM!

Od desetina firmi u Bosni i Hercegovini kojima u opisu posla stoji organizacija događaja, samo trebinjski “Samit energetike Trebinje” (SET) postoji da bi organizovao istoimeno okupljanje stručnjaka pod pokroviteljstvom Elektroprivrede Republike Srpske. Kako se, valjda, Samit razlikuje od ostalih samita, tako “Samit” već dvije godine, pod oznakom “ekskluzivna prava” ubire novac sa tendera. Ukupno 110.000 KM!

Tako je “Elektroprivreda” u “ekskluzivna prava” upakovala dva krajnje netransparentna pregovaračka postupka bez objave obavještenja u javnosti i sve pokušala da “pokrije” članom 21. Zakona o javnim nabavkama BiH. Direktnim ugovorima privatna podobna firma dobila je onoliko novca koliko je SNSD-ov direktor “ERS” Luka Petrović i procijenio.

U naziv predmeta nabavke Petrović je ove godine stavio da je riječ o “usluzi organizacije Samita energetike”, posao procijenio na 40.000 KM bez uračunatog PDV-a i 14. maja ugovor dao gore pomenutoj firmi. Ugovor za isti posao prošle godine je procijenio na 70.000 KM i dodijelio ga 17. februara 2020.

Kako svaki od učesnika plaća kotizaciju, smještaj i sve ostale troškove, ili ih za njega snosi njegova firma, logično je pitanje za šta Petrović preko “Samita energetike Trebinje” troši desetine hiljada maraka javnog novca.

Zanimljivostima kraja nema ako se zna da je firma “Samit energetike Trebinje” osnovana 7. avgusta 2019. godine, samo pet mjeseci prije prvog ugovora sa ERS-om. U godini kada je osnovana imala je samo jednog zaposlenog radnika, u 2020. – nijednog!

Trebinjski “SET” osnovali su Aleksandar Branković i firma “Elektro tim” iz Banjaluke. Na čelu “Elektro tima” je Zoran Kiza, kojeg je, opet zanimljivo, nova uprava Grada Banjaluka imenovala za direktora “Eko Toplane”. Predstavljen je kao stručnjak za obnovljive izvore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име