Naslovna Region Meci, šok bombe i suzavac: Šta se danas događalo na sjeveru Kosova...

Meci, šok bombe i suzavac: Šta se danas događalo na sjeveru Kosova i Metohije (FOTO/VIDEO)

0
Izvor: Mondo-Vijesti Srpske

Epilog današnjih sukoba su teško ranjeni Srećko Sofronijević u Zvečanu, deset povrijeđenih Srba, suzavac, šok bombe, sirene i ostaci na stotine ispaljenih metaka u Mitrovici i Zvečanu.

Desetine ljudi je povrijeđeno prikom upada pripadnika kosovskih specijalnih jedinica na sjever Kosova. U Zvečanu je teško povrijeđen iz vatrenog oružja Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine. Na ulicama Kosovske Mitrovice i Zvečana vidljivi su tragovi sukoba i desetine čaura od bojeve municije, javljaju srpski mediji. Kod mjesta Rudare blokiran je magistralni put Mitrovica – Leposavić. Na barikadi su kamioni i okupljeni građani.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i Zvečanu pripadnici policije tzv. Kosova za ekonomski kriminal i carine, praćeni jedinicama ROSU, jutros su zatvorili više prodavnica na taj način izazvali reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice.

Došlo je do sukoba građana koji negoduju, prije svega muškaraca sa specijalnim jedinicama policije, koje su stigle kao asistencija policiji. Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta, prenosi kosovski medij.

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica rekao je da je u današnjim događajima na sjeveru KiM deset povrijeđenih osoba. Nisu svi primljeni u KBC, osam osoba je zadobilo povrede od suzavca, gumenih metaka i šok bombi.

„Najteže povrijeđeni je u jedinici intenzivne njege. On je upucan s leđa vatrenim oružjem u predjelu desne lopatice koja mu je potpuno polomljena, povredu krvnih sudova vrata i metak mu je izašao na prednju stranu vrata“, rekao je Elek.

Elek kaže da je urađena hitna hirurška intervencija u KBC Kosovska Mitrovica, pogođenom je izvađen metak, zaustavljeno krvarenje i nalazi se u jedinici intenzivne njege.

„Ne možemo da kažemo da nije životno ugrožen, jeste trenutno stabilno i biće pod 24-časovnim nadzorom“, rekao je doktor Elek.

Drugi pacijent je povrijeđen udarcem tupom silom u predjelu prednje strane grudnog koša, stabilno je i nalazi se na odjeljenju hirugije i radi se sva dostupna dijagnostika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na vanrednoj konferenciji za novinare naglasio da je do ovoga dovelo „divljaštvo“ Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku mjeru.

„Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu upadaju na sjever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cijela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je riječ o namjeri psihopate Albina Kurtija (premijer tzv. kosovske vlade) da proizvede sukobe mnogo širih razmjera“, ocijenio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je desetine Srba povrijeđeno tokom upada na sjever KiM i dodao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić hitno uputio u Rašku gdje će u 15 časova imati sastanak u kasarni sa Srbima sa KIM.

On je dodao da su se jutros u pola deset, kako je naveo, „očiglednom nalogu psihopate Kurtija”, albanski policajci iz južnog dijela Kosovske Mitrovice, zajedno sa pripadnicima ROSU koji su bili do zuba naoružani i opremljeni bojevom municijom, šok bombama, suzavcima, i u oklopnim vozilima, uputili i upali ponovo na sjever KiM, tačnije u Kosovsku Mitrovicu i u Zvečan.

Ukazao je da je ovo sedmi put da pripadnici ROSU, do zuba naoružani, upadaju na sjever KIM i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom.

Kurti: Borba protiv krijumčarenja

Iz kabineta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena „u cilju borbe protiv krijumčarenja“ u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirenje u sjevernom delu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име