Naslovna Republika Srpska Miličević: Nismo zaboravili ko je od ratnog profitera postao najveći patriota

Miličević: Nismo zaboravili ko je od ratnog profitera postao najveći patriota

0

Cilj današnje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske je stvaranje privida da se Milorad Dodik neće vratiti za pregovarački sto i da će ići do kraja sa namerom vraćanja nadležnosti, smatra Milan Miličević, predsednik Glavnog odbora SDS i načelnik opštine Teslić.

U intervjuu za Srpskainfo, Miličević kaže da će sednica parlamenta biti jedna velika predstava za javnost Dodika u cilju tobožnjeg zbijanja patriotskih redova uz uobičajene izlizane fraze koje smo već čuli bezbroj puta.

– Nakon nekoliko poslednjih licemernih odstupanja od prividno čvrstih stavova o otcepljenju, vraćanju VRS, neučestvovanju u radu zajedničkih institucija, otklonjena je bilo kakva dilema ako je ikada i bilo – da se radi o dizanju tenzija u cilju postizanja što bolje pregovaračke pozicije u relacijama sa akterima iz FBiH i međunarodne zajednice, kao i popravljanje pozicije u glasačkom telu, ozbiljno poljuljanoj brojnim aferama. Setimo se situacije iz 2011. sa pretnjama referendumom o Sudu i Tužilaštvu, da bi ga zatim visoka predstavnica EU Ketrin Ešton „ubedila“ da odustane od njega; zatim „referenduma“ o 9. januaru iz 2016. godine, sedam dana uoči lokalnih izbora, koji je proglašen za anketu, a pogotovo razne referendume o otcepljenju – sve to ukazuje da će se sličan šablon ponašanja ponoviti i sa posebnom sednicom NS RS i tobožnjim vraćanjem nadležnosti – kaže Miličević.

Kako komentarišete to što u budžetu RS za prošlu godinu nisu predviđene pare za vraćanje nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku, odnosno za nove institucije?

Upravo ta činjenica je jedan od najboljih dokaza da ne postoje ozbiljne namere da se ide do kraja u najavljenom vraćanju nadležnosti. Ako nema predviđenih sredstava za Vojsku Republike Srpske, za posebnu Upravu za indirektno oporezivanje i druge institucije, ne postoji ni osnova ni način da se njihovo formiranje i realno vraćanje nadležnosti provede u delo. Nema ni odgovora kako bi se provodili u praksi posebni zakoni, a da važeći zakoni na nivou BiH nisu stavljeni na legalan način van snage. Vidimo i iz materijala za posebnu sednicu NS RS da se ta pitanja ne tretiraju, odnosno da sadržaj tih materijala drastično odstupa od onoga što Milorad Dodik govori u javnosti.

Milan Miličević FOTO: SDS / RS
Milan Miličević

Da li je ova posebna sednica, pored svega ostalog, i nova klopka za opoziciju, na način da glasate protiv nečega što Dodik smatra patriotskim činom, pa da vam opet prikači etiketu “izdajnik”?

Posebna sednica će biti još jedno u nizu gaženja i ponižavanja institucija Republike Srpske, jer se na njoj neće naći i usvojiti ono što se par meseci unazad govori da će biti beskompromisno usvojeno i provedeno tj. vraćanje nadležnosti Republike Srpske. Ono što će se usvojiti biće potpuno razvodnjena varijanta onoga što je u tom pogledu obećavano u javnosti i nikada neće biti provedeno, poput referenduma tj. famozne ankete o Sudu i Tužilaštvu BiH. Etiketa ili bolje rečeno titula „izdajnika“ pripašće naravno onome ko tako usvojene dokumente ne bude proveo u delo i pogazio u mesecima pred nama.

Da li opozicija treba da pomogne režimu u nameri da po ko zna koji put pogazi institucije Republike Srpske? Ja mislim da ne treba i da se jasno treba staviti do znanja javnosti da ono što se u skupštini bude pokušalo prodati pod vraćanje nadležnosti RS je neozbiljna podvala koju, niti je moguće, niti postoji namera da se realizuje, već služe samo za trgovinu Dodika sa njegovim partnerima iz FBiH. Naravno, drugi cilj je zavaravanje naroda sa ekskluzivnim pravom na patriotizam nekoga ko je prenosio sve moguće nadležnosti. Sličnu smo priču imali sa ANP koji je podmetnut pod drugim nazivom, a onda imamo vežbe NATO snaga na Manjači tri, četiri meseca posle. Šablon je vrlo poznat i ponavljan više puta – na početku ne prihvata ništa, na kraju prihvati sve u goroj varijanti nego na početku, ali predstavljenoj kao da je on, umesto potpunog gubitnika, zapravo najveći pobednik. Uostalom, nismo tako kratkog pamćenja da zaboravimo ko je od ratnog profitera postao najveći patriota i još se usuđuje da drugima lepi etikete izdajnika. Ta priča je odavno postala providna.

U nedavnim izborima u mesnim zajednicama u Tesliću samo ste potvrdili dominaciju vas i SDS nad SNSD u toj opštini. Zašto je to moguće u Tesliću, a nije u većini lokalnih zajednica u RS?

U Tesliću je na lokalnim izborima ostvaren najbolji rezultat u okviru Srpske demokratske stranke, 2.000 glasova više nego u bilo kojoj drugoj lokalnoj zajednici. Na izborima za savete mesnih zajednica u Tesliću i u samom procesu kandidovanja jasno je bilo da SDS ima najbolju organizaciju, spoj mladosti i iskustva, a rezultat je potvrda kontinuiteta pobeda koje imamo godinama. Osim zvaničnog slogana „Volja naroda“ za lokalne izbore, jedan nezvanični slogan bio je popularan, pogotovo među našim mlađim aktivistima: Jedan tim – srcem svim. To je ključ uspeha, organizacija i tim koji je spoj odličnih i stranci odanih pojedinaca koji znaju da svi zajedno mogu dati svoj doprinos ukupnoj pobedi. Mislim da taj recept nije nikakvo čudo, te da se može primeniti i u drugim sredinama.

Milan Miličević FOTO: SDS / RS
Milan Miličević

Da li u Šumskom gazdinstvu “Borja” Teslić i dalje kradu šumu?

Pod vladavinom SNSD živimo u zemlji apsurda, a jedan od njih je da javno preduzeće koje upravlja zaista ogromnim količinama sirovine, kojom je naša zemlja bogata i pokrivena u najvećem procentu u Evropi – oni posluju negativno i sa ogromnim minusom. Još veći je apsurd da za takve stvari niko ne odgovara, a Šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić drži nezahvalnu poziciju u „Šumama Srpske“ sa najvećim minusom i ne jednom, već desetinama milionskih afera za koje niko nije odgovarao.

Sve ukazuje na to da će se sve te afere, kao i do sada, zataškati. Po Ustavu i po zakonu bi svi trebali biti jednaki, ali očigledno da pojedinci budu kažnjeni za par kubnih metara ogrevnog drveta, ali ne i oni koju ukradu milione jer ih kradu pod pokroviteljstvom režima. Sve dok se ne promeni pravni sistem i zaista primeni pravna država na način da smo svi jednaki pred zakonom, ono što se dešavalo nastaviće se dešavati sa šumama, ne samo u Tesliću, već širom Republike Srpske. Ubeđen sam, kada bi se ova oblast dovela u red, došlo bi do povećanja prihoda u budžet Republike Srpske, kao i prihoda u „Šumama Srpske“ i rasta plata zaposlenih. Sličan modus operandi dešava se i u drugim javnim preduzećima poput Elektroprivrede, Železnica, a pogotovo sa milionskim dugovima u zdravstvu.

Kako vam izgledaju predložene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi RS?

Neozbiljno je i neodgovorno ovako važan zakon donositi po hitnom postupku. Cilj koji SNSD želi na ovaj način postići je umanjiti nadležnosti gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine i preneti ih na predsednike gradskih skupština i na taj način staviti pod svoju kontrolu dva najveća budžeta u RS. Ono što Milorad Dodik nije uspeo na izborima, želi postići nasilnim nametanjem zakona. To je tipična SNSD-ova bahatost na delu, po ko zna koji put viđena. Na isti takav bahat način se vrši raspodela sredstava iz republičkog budžeta za javne investicije, sredstva MMF namenjena lokalnim zajednicama za sanaciju šteta od pandemije, kao i sredstva Vlade Republike Srbije. U raspodeli tih sredstava učestvuju opštinski odbori i komitet SNSD, a ne lokalne zajednice, a pogotovo ne one na čijem su čelu (grado)načelnici iz redova opozicije.

Da li će SDS dati kandidata za jednu od dve pojedinačne funkcije na idućim opštim izborima i da li ćete vi biti kandidat?

Srpska demokratska stranka je najjača opoziciona stranka sa članstvom i glasačkim telom koje broji desetine hiljada odanih članova, simpatizera i glasača. Uz tradiciju i ulogu SDS u stvaranju Republike Srpske, realno je da ona ima kandidata za jednu od dve najviše pojedinačne funkcije na sledećim izborima. Naši glasači to od nas očekuju, a rukovodstvo stranke ima obavezu da opravda njihovo poverenje. Sve drugo bilo bi neozbiljno za stranku kalibra SDS, te bi se negativno odrazilo po njen rejting i poverenje glasača. Organi Srpske demokratske stranke će se blagovremeno izjasniti o kandidatima, a mimo organa stranke ja ne bih da prejudiciram o imenima.

Milan Miličević FOTO: SDS / RS
Milan Miličević

U PDP je trka između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića. Da li mislite da je takva konkurencija u opoziciji zdrava ili može dovesti do rascepa?

Konkurencija je uvek zdrava ako je usmerena ka zajedničkom cilju da se sruši režim, ako dovede do promena na bolje i iznedri kandidata koji će ostvariti pobedu, kojeg će podržati cela opozicija. Oba pomenuta kandidata su sinonim borbe protiv nenarodne vlasti i oba imena mogu zadovoljiti kriterijume koje sam naveo. Na organima PDP je da donesu takvu odluku koja će nositi veliku odgovornost prema svim stanovnicima Republike Srpske. Ne mislim da može doći do bilo kakvog rascepa, radi se o ozbiljnim ličnostima koje se svoju nesebičnost i posvećenost opštim interesima naroda i Republike Srpske pokazali na delu.

Kako komentarišete ljutnju Nebojše Vukanovića koji ovih dana tvrdi da opozicija bez njega “pravi račun bez krčmara”?

Više puta sam rekao da je Nebojša Vukanović arhetip iskrenog opozicionara, koji kao takav uživa veliko poverenje naroda. Samim tim smatram da njegovo mišljenje, koje zaslužuje poštovanje i uvažavanje, treba da se čuje na dogovorima opozicionih stranaka. Nisam neko ko misli da se dogovori na tom nivou mogu postići putem medija, a poznavajući Nebojšu, uveren sam da će on zajedno sa ostalim predstavnicima opozicije učiniti sve da opozicija na sledećim izborima nastupi sa jedinstvenim frontom koji ima jedan cilj: promene i rušenje režima.

Da li je Kristijan Šmit za vas visoki predstavnik i gde vidite izlaz iz krize nastale nametanjem Inckove odluke?

Izlaz iz trenutne krize vidim isključivo u razgovorima, pregovorima i na kraju u dogovoru. Karte su podeljene na taj način da jednostavno mora doći do neke vrste kompromisa, a verujem da je toga svesna i međunarodna zajednica, kojoj je u interesu da BiH krene napred, da se razreše sva konfliktna pitanja. Iza Kristijana Šmita stoje moćne države koje imaju određene interese u BiH, kako ćemo ga nazvati je manje bitno od uvažavanja stava zemalja koji stoje iza njega. Potrebno razgovarati, da bi se došlo do rešenja trenutne situacije.

Sankcije SAD prema pojedincima “zbog korupcije” su izvesne. Da li ih podržavate, ako se na listi nađe neko iz RS i BiH?

Sama reč sankcije podrazumeva neku vrstu kažnjavanja, te ima negativne konotacije iz prošlosti na našim prostorima. Tu vrstu arbitrarnog kažnjavanja bez suda najviše je osetila Srpska demokratska stranka i njeni funkcioneri. U isto vreme, podsetiću da pojedinci koji se spominju u kontekstu tih sankcija nisu bili solidarni kada su u pitanju bili članovi SDS i predsednik Republike Srpske Nikola Poplašen iz SRS, već su tu situaciju beskrupulozno iskoristili da dođu do vlasti, pozdravljajući te sankcije kao zaslužene.

Milan Miličević FOTO: SDS / RS
Milan Miličević

Ja ne želim da SDS na isti način dođe na vlast. Želim da pobedimo časno na izborima voljom naroda. Ukoliko se sankcije ipak dese, važno je da budu usmerene prema korumpiranim političarima, a ne prema stanovnicima Republike Srpske koji ionako pod ovim režimom nose teret krize na svojim plećima.

Loša organizacija sds u mnogim odborima

Posle lokalnih izbora prošle godine, javno ste izrazili nezadovoljstvo izbornim rezultatom SDS kao stranke i tražili analizu. Da li ste uradili išta po tom pitanju, zbog čega je SDS izgubila glasove?

Smatram da je jedan od najvećih razloga lošeg rezultata loša organizacija stranke u mnogim odborima. Stranka se mora konsolidovati od mesnih odbora naviše, to je ključ uspeha. Na tome se treba još dosta raditi i mislim da ima prostora da se stranka konsoliduje na vreme, te da na izborima sledeće godine ostvari pobedu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име