Naslovna Izdvajamo Može li se poslanik pozvati na IMUNITET: Ne smiruje se bura nakon...

Može li se poslanik pozvati na IMUNITET: Ne smiruje se bura nakon hapšenja Vukanovića (VIDEO)

3
Izvor:

Vijest o hapšenju parlamentarca Nebojše Vukanovića u centru Trebinja odjeknula je juče kao bomba u medijima u BiH, a mnogi su se odmah zapitali da li njegovo privođenje ima veze s poslaničkim poslom koji obavlja ili je riječ o nečemu što je uradio kao obični građanin.

Nedoumica je ubrzo razriješena kada je iz policije stigao odgovor da je Vukanović priveden zbog narušavanja javnog reda i mira, odnosno “prijetnji koje je uputio predsjednicima Okružnog i Osnovnog suda u Trebinju, Bojanu Steviću i Milanu Bosiću”.

Dodali su da je Vukanović juče dva puta prijavljen zbog narušavanja javnog reda i mira, prvo ispred zgrade pravosudnih institucija u Trebinju, a drugi put na Trgu slobode u Trebinju, gdje je snimao dvojicu predsjednika sudova i vikao na njih što “sjede u kafani u radno vrijeme”.

Poznato je, naime, da Vukanović već godinama proziva trebinjske sudije zbog kriminala i korupcije, te da ih često presreće na ulici, snima i objavljuje to na svom blogu.

Hapšenje Vukanovića izazvalo je žestoke reakcije opozicije, čiji su predstavnici zatražili da se on odmah pusti na slobodu.

Rukovodstvo SDS, čiji je Vukanović poslanik, okupilo se odmah ispred Policijske uprave u Trebinju, zahtijevajući njegovo puštanje. Ispred policije je potom počelo i spontano okupljanje građana, među kojima je bio i poslanik PDP Ljubiša Krunić, ali i odbornici s Vukanovićeve Liste za pravdu i red.

Vukanović je nakon dva i po sata pušten iz policije.

U međuvremenu se oglasio Visoki sudski i tužilački savjet najavivši da će zauzeti stav o “provociranju i vrijeđanju predsjednika sudova u Trebinju”.

– VSTS nije imao priliku da o tome raspravlja, ali već postoje inicijative nekih članova VSTS da ovo što se desilo u Trebinju treba da raspravi VSTS i zauzme stav o tome – istakli su u VSTS.

I dok opozicija hapšenje smatra napadom na slobodu govora, vladajuće stranke podržavaju postupak policije, a dio javnosti se pitao da li se Vukanović mogao pozvati na imunitet prilikom hapšenja.

Profesorka na Pravnom fakultetu i poslanica SDS u NSRS, Ivanka Marković, nije željela da komentariše konkretan slučaj, ističući da ne zna tačne detalje zbog čega je Vukanović uhapšen.

– U Zakonu o imunitetu RS piše da poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u zakonodavnim organima Republike Srpske. Na imunitet koji imaju mogu se pozvati u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru njihovih dužnosti u navedenim institucijama, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka – pojasnila je Markovićeva.

Drugim riječima, kako ističe ona, ukoliko je parlamentarac uhapšen zbog nečega što je rekao ili uradio kao narodni poslanik tada ima pravo na imunitet i ne može odgovarati za to.

– Međutim, ako poslanik izvrši neko krivično djelo, tada nema krivično-pravni imunitet, već odgovara kao i svaki drugi građanin – pojašnjava Markovićeva.

Dodaje da se poslanik ne može pozvati na imunitet za postupke koji nisu izvršeni u okviru njegove dužnosti u zakonodavnim organima Republike Srpske.

3 KOMENTARA

  1. Ako se vec sastao VSTS je mogao prvo koju prozboriti o radu odnosno neradu trebinjskih kadija ili mozda oni ne spadaju u njihovu nadleznost jer su u sustini kadije a ne sudije?? Ni djeca u obdanistu nece povjerovati da se slucaj Papovic ne moze rjesiti za 4 godine a Vukanovi slucajevi se rjesavaju za 4 dana, da osudjenom pedofilu ne smijes reci da je pedofil…… a vukan je juce na pijaci samo radio svoj posao jer je zatekao drzavne sluzbenike da ne rade svoj posao,mozda nacin nije primjeren ali je nacin na koji dvojica sudija rade svoj posao sigurno neprimjereniji. Tako da bi bio red da VSTS prvo pocisti svoje dvoriste pa onda gleda ima li u Vukanovom dvoristu sto za ciscenje

  2. Rukovodstvo SDS, čiji je Vukanović poslanik, су за Репубку Србску и Требиње исто што и Алија и Бакир за вријеме и после рата. Овга Вукмановића треба смјестити у лудницу, не заслужује боље мјесто, како се да видјети из његова понашања. Још само намфали то да једнога дана бане у Требиње са женама у црно из Сребренице, (које га обучавају и плаћају) и да почне да малтретира сав народ по Требињу.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име