Naslovna Hercegovina Trebinje Muke mještana sela u okolini Trebinja: Divlji konji uništavaju zasade (VIDEO)

Muke mještana sela u okolini Trebinja: Divlji konji uništavaju zasade (VIDEO)

1

Divljih konja u Trebinjskoj šumi kojih ima pedesetak prave ogromne probleme poljoprivrednim proizvođačima iz Trebnja. Divlji konji na potezu regije Trebinjske šume predstavljaju sve veći problem mještanima sela ne samo ove regije, već i Popovog polja.

Problem sa konjima traje već 5 godina ali niko od nadležnih ne riješava problem. Mještani sela u Trebinjskoj šumi su ogorčeni jer njihove usjeve uništavanju konji, a štete koje naprave ove životinje niko od nadležnih ne registruje. U obećanja više nevjeruju kako navode jedino rešenje je ograditi njive ili odustati od proizvodnje.

„Konji nam u proljeće i ljeto, kada u krdu dolaze na obale rijeke Trebišnjice da se napoje vode, prave naročite probleme i ugaze po cijelu zasijanu njivu na kojoj je tek izniklo povrće, ili ljeti pogaze svaki plod. Ne znamo kome da se žalimo, jer praktično nemaju vlasnike i ne zna se ko je odgovoran“, kažu mještani sela Kočela.

– Zemlja može da se obrađuje, kao što to komšije čine, ali konji uđu i upropaste usjeve. Iz toga razloga mještani ne žele da ulažem sredstva, jer su gubici veliki.

Kako mještani sela Gomiljani kažu samo čvrsta i dovoljno visoka ograda može spriječiti ulazak krda. Za njeno postavljanje potrebno je više hiljada maraka.

– Ko će sada ograditi hiljade i hiljade metara prostora? Mi smo pokušavali, ali su to izuzetno jake životinje i kako god postavili ogradu, oni će proći – ističu mještani sela Gomiljani.

Za pomoć su se obraćali i gradskim institucijama, ali bez rezultata. Prebacivanje divljih konja u udaljenija staništa nudilo je više neformalnih grupa iz planinskih dijelova BiH.

Odstrel divljih konja ili druga krajnja mjera, zakonom su kažnjivi. Bez adrese na koju bi se mještani mogli obratiti za pomoć, imanja će do daljnjeg biti na udaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

1 KOMENTAR

  1. Pa oni su ih i pustili da podivljaju nisam ih ja doveo iz Livna valjali su im dok su ih tovarili sad ne valjaju. Nego sta je sa ovim sektinim kokosarima sto paze jastrebove kad paze njih mogu i konje konj je ipak plemenitija zivotinja od jastreba a i od pola ljudi

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

×