22.2 C
Trebinje
20,Juli, 2024 6:14:07

Na današnji dan poginuo je najveći komunistički zločinac Sava Kovačević

Na današnji dan, tokom Bitke na Sutjesci, poginuo je Sava Kovačević, partizanski komandant i jedan od najkontroverznijih figura Drugog svjetskog rata. Kovačević je predvodio jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) koje su ostale u obruču, a njegovu smrt neki mediji i dalje opisuju kao herojski čin, nazivajući ga “narodnim herojem Jugoslavije”.

Prošlo je više od 40 godina od pada komunizma, ali je i dalje neshvatljivo kako dio srpske populacije veliča Josipa Broza Tita i njegove komandante, unatoč masovnim zločinima koje su počinili. Sava Kovačević je bio partizanski komandant Nikšićkog NOP odreda na početku Drugog svjetskog rata, a kasnije je imenovan za komandanta Operativnog štaba NOP za Hercegovinu. Komanda štaba bila je smještena u školi u Lastvi, koja je postala jedno od najvećih partizanskih mučilišta i stratišta.

Iako postoje brojni dokazi o zločinima počinjenim nad Srbima, ulica u centru Kragujevca i dalje nosi Kovačevićevo ime. Ovi zločini često su bili opravdani naredbama tog vremena. Jedna takva naredba, izdana 5. februara 1942. godine od strane Komunističke partije Jugoslavije za Crnu Goru, naređuje: “Komandantima i političkim komesarima sa područja: Kolašina, Mojkovca, Berana, Bijelog Polja i Andrijevice, da odmah bez razmišljanja ili traženja nekih dodatnih obavještenja pod hitno organizuju napad na Vasojevićko pleme, jer su oni veliki – Srbi. Njih treba najstrožije kazniti tako – ubijajući sve redom, sve za koga se zna da nije za našu ideologiju.”

U zimu 1942. godine, pristalice Kovačevića i Milovana Đilasa pjevali su: “Hej, Vasovo srpsko pleme, komunizma stiže vrijeme/ Crveni se barjak vije, nestat mora Srbadije/ Hvala Titu, hvala Blažu, što naciju stvori našu/Istorija sad se piše da nijesmo Srbi više.”

Ove pjesme i naredbe svjedoče o brutalnoj represiji koja je bila usmjerena protiv srpskog stanovništva pod parolom borbe za ideološku prevlast. Kovačević je poginuo 1943. godine na Sutjesci, ali njegovo nasljeđe ostaje predmet kontroverzi i neslaganja. Za jedne je simbol borbe protiv fašizma, dok je za druge oličenje zločina i represije nad srpskim narodom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala Trebinje 24. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Trebinje 24 zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
NAJNOVIJE
- Advertisement -spot_img

Povezane vijesti:

- Advertisement -spot_img