Naslovna BiH Na najduže 12 sati: Pod kojim uslovima građani BiH mogu ulaziti bez...

Na najduže 12 sati: Pod kojim uslovima građani BiH mogu ulaziti bez PCR testa u Hrvatsku

0
Izvor: Foto:

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) dodatno je pojasnilo uslove prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u “treće zemlje” kao što su BiH, Srbiju i Crnu Goru. Hrvatski državljani u trećim zemljama mogu boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije, navodi MUP RH.

Izuzetak koji je predviđen izmjenama i dopunama odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. januara ove godine odnosi se na osobe koje putuju zbog neodgodivih porodičnih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi ekonomski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imaju slične uslove kao oni koji putuju iz Europske unije, ako dolaze zbog neodgodivih razloga kao što su bolest, sahrana i slično, s tim da će im se ulazak ograničiti na maksimalno 12 sati.

Putnici koji dolaze iz zemalja u kojima se pojavio novi soj korone, koje se nalaze na popisu HZJZ-a, primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere. Za sada su na tom popisu Velika Britanija i Južna Afrika. Ti putnici će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na sedam dana ako samonicijativno naprave i plate PCR-test koji će biti negativan.

Za osobe koje putuju s ciljem dopremanja pomoći na potresom pogođena područja uvedena su posebna pravila te će one moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne dozvole Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Postojeće epidemiološke mjere na snazi su do 31. decembra, a od 1. februara na snagu stupaju nove mjere koje su fazi usaglašavanja i donošenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име