Naslovna Hercegovina Trebinje Nakon Nevesinja, Gacka i Bileće SRPSKA PRIČA Dr. Nemanje Devića stiže...

Nakon Nevesinja, Gacka i Bileće SRPSKA PRIČA Dr. Nemanje Devića stiže i u naš grad.

0
Izvor: Trebinje 24

U amfiteatru Hercegovačke Gračanice u srijedu 14.07 sa početkom u 20:30 biće održana promocija knjiga iz srpske istorije 20. vijeka – „Srpska priča“ i monografija „Bosanska golgota – slom snaga Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bosni 1945. godine“, autora Nemanje Devića i Bojana Dimitrijevića. O knjigama će govoriti autor i naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda dr Nemanja Dević.

Dr Nemanja Dević kaže da su u ovim knjigama otvorena neka teška pitanja iz srpske istorije 20. vijeka.

Predstavljamo knjige koje govore o građanskom ratu i Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji, o poraženim i pobjednicima, o žrtvama i promjeni srpskog identiteta u periodu komunizma, a suštinska poruka svega jeste da je nama sabornost ključno ime ističe Dević.

Poručuje da treba podrobno istražiti istorijske događaje, izvući pouke iz njih i ne dozvoliti da nam se diobe ponove.

„Treba da budemo saborni u svojim zavjetima sa osloncem na svoju istoriju i na taj način graditi budućnost srpskog naroda“, ističe Dević.

Knjige su plod dužeg istraživanja dvojice beogradskih istoričara, a zasnovane su na istorijskim činjenicama, s ciljem da se srpsko društvo suoči sa teškim pitanjima iz svoje istorije i vrati izvornoj sabornosti.

Knjiga „Srpska priča“ iskrena je priča o svemu što je major Jugoslovenske vojske u otadžbini Aleksandar Milošević preživio kao oficir Kraljevine Jugoslavije, revolucionar, seljački sin, gerilac i posljednji emigrant u svojih skoro 100 godina života. Priređena je prema njegovim memoarima, na osnovu zapisa koje je autor dobio u Kanadi od majorovog sina Gorana. Govori o usponima i padovima, istinama i zabludama srpskog naroda.

Monografija „Bosanska golgota – slom snaga Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bosni 1945. godine“ govori o tome kakav je bio put, te sudbina i epilog Jugoslovenske vojske u otadžbini. Ova knjiga, kao i „Srpska priča“ svjedoči o korijenu problema, o podjelama. Donosi odgovore kako da se to pitanje razriješi i da se društvo oslobodi predrasuda i zabluda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име