Naslovna Izdvajamo Nakon povećanja minimalca u RS: “Sad će da navale iz Njemačke da...

Nakon povećanja minimalca u RS: “Sad će da navale iz Njemačke da rade kod nas”

0

Višemjesečnu bitku sindikata i poslodavaca u Republici Srpskoj oko iznosa minimalne plate, presjekla je danas Vlada, odlučivši da od sada minimalac bude 700 KM.

Komentar na usvojeni iznos najniže plate zatražili smo od čitaoca/čitateljki BUKE i uglavnom su svi nezadovoljni ovim iznosom ističući da jedna četveročlana obitelj sa dvoje zaposlenih i iznosom od 1400 KM, ne može sebi priuštiti ni polovinu potrošačke korpe.

Ovo su samo neki od brojnih komentara koje smo dobili:

– “ Treba biti 1700 maraka”

–          “Hej ludi narode bježimo, ostavimo se sirotinje i kontejnera, zapad svakako plati rad…”

–          “Dobar razlog za odlazak u EU… npr. Slovenija”

–          “Za kockare, pijance, narkomane one koji moraju plaćati kiriju, teške bolesnike, uvaljene u kredite, one koji dijele sa drugima, teško sa ovakvom platom mogu izaći na kraj. Ostali mogu solidno skromno živjeti sa ovakvom platom”

–          “Sad će da navale iz Njemačke da rade kod nas”

–          “Samo četiri puta manje od normale! Bravo za narod koji trpi!”

–          “Ta plata može biti za tri dana”

“Šta reći, radnička klasa u BiH na rubu životne egzistencije”

–          “Trebala je biti minimalno 1000 KM”

–          “Dva posla i laganih 1400 K, još negdje skrpi 300 i eto ga za potrošačku korpu”

–          “Taj iznis bi trebao da bude za penzije, a za plate 1000 KM”

–          “Narode samo udružena RADNIČKA KLASA MOŽE I MORA PROMIJENITI ŽIVOT NA BOLJE U BIH”.

–          “MANIMO SE MRŽNJE I NACIONALIZMA DAJTE DA SE KRENE U BORBU ZA BOLJI ŽIVOT U CIJELOJ BIH”

ŠTA KAŽE SINDIKAT?

I dok čitatelji/čitateljke BUKE i radnici ovim iznosom definitivno nisu zadovoljni, tvrde iu Savezu sindikata RS koji je tražio da minimalna plata bude 800 KM.

“Poslodavci su u prošloj godini prijavili dobit u iznosu od tri milijarde neto i uplatili porez na tu ostvarenu dobit. Vlada Republike Srpske je iz budžeta u posljednje četiri godine izdvojila više od milijardu maraka čistog novca i poslala je na adresu značajnog broja privrednika u Srpskoj za njihovo bogaćenje”, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza.

Mišićeva i naglasila da su iu prvoj i drugoj situaciji doprinosili radnici Srpske.

A POSLODAVCI?

Komentar na usvojeni iznos niže plate potražili smo i od poslodavca koji su predlagali da najniža plata bude 673 maraka.

Tako je za BUKU direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić istakao da najniža plata ne treba da bude nešto na osnovu čega će se definirati politika plata, ali i da razumije današnju odluku Vlade: “Razumijemo odluku Vlade Republike Srpske koja je vodila projekciju rasta inflacije i planiranim povećanjem plata. Međutim, nama je potreban pravilnik o metodologiji utvrđivanja najniže ploče, da radimo po tom dokumentu, kao što je slučaj u Federaciji BiH. Nadamo se da će Vlada u sljedećem razdoblju donijeti ovaj pravilnik”.

Istakao je i da se nada da će se ubuduće o najnižoj plati raspravljati na temelju makroekonomskih pokazatelja, a ne na temelju političkih odluka, jer će svakako, pa i ovo današnje povećanje minimalne plate, za određeni broj poslodavaca biti veliki pritisak po pitanju daljnjeg poslovanja. ostvarivanja rezultata.

Podsjetimo od maja prošle godine povećan je sa 590 na 650 maraka .

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име