Naslovna BiH Naplata poreza u BiH manja za 700 miliona maraka

Naplata poreza u BiH manja za 700 miliona maraka

0
Izvor:

Generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula izjavio je da je u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period prošle godine naplata indirektnih poreza /PDV, akcize, carine, putarine/ manja za oko 700 miliona КM.

Prema njegovim riječima, prihodi od indirektnih poreza za period januar – novembar ove godine iznosili su 6.589 milijardi КM i manji su za 696 miliona КM ili za 9,55 odsto nego 2019. godine.

„Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona. U aprilu ove godine prihodi su bili manji za 23,26 odsto nego u istom mjesecu 2019“, rekao je Džakula za „Dnevni avaz“.

On je dodao da se nakon toga situacija sa prihodima od indirektnih poreza postepeno popravlja i da Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost.

Džakula je rekao da Međunarodni monetarni fond, koji je počeo sa BiH pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava sa jedinstvenog računa.

(Srna)