Naslovna Hercegovina „Ne fali radne snage nego budala koje će raditi“: Poslodavci kukaju radnici...

„Ne fali radne snage nego budala koje će raditi“: Poslodavci kukaju radnici odlaze

0
Izvor: Trebinje 24

Nemar prema radnicima i uslovi rada vratili su se poslodavcima poput bumeranga. Do sada je prema podacima koje smo dobili iz PU Dubrovnik izdato 1933 dozvole za rad zaključno sa mjesecom aprilom.

Iz Udruženja ugostitelja i građevine upozoravaju na sve veće poteškoće s pronalaskom radnika u ugostiteljstvu i građevini.

„Kad smo mi otvarali kafanu, jedno dvadesetak dana nam se nije javio doslovno niko. Niko! Jedva smo našli konobara i to nije po struci i još ga treba edukovati. Hrvatska taj problem riješava uvozom radne snage ali mi nismo u mogućnosti da to radimo“ – kaže jedan ugostitelj iz Trebinja.

Nedostatak radne snage sve je veći problem iz godine u godinu, a naročito eskalira s dolaskom turističke sezone.

Konobari koje smo kontaktirali za izjavu povodom ovog teksta jednoglasno poručuju „samo nas bolja plata može ostaviti u Trebinju jer niko više ne želi da radi za nisku platu“

Uz pad broja stanovnika sve je manje i radno aktivnih, a dodatni problem je i odlazak radnika u inostranstvo. Malo je reći da na tržištu radne snage vlada poprilična panika, a sve češće se mogu uočiti oglasi u kojima se traže radnici bez bilo kakvog radnog iskustva.

Kako nam je rekao jedan radnik koji radi u Dubrovniku na građevini uslovi u Hrvatskoj su mnogo bolji.

U Dubroniku ne postoji „koverta“ odnosno plata ide preko žiro računa, a uslovi rada su mnogo bolji i odnos poslodavaca prema nama je odličan. Mislim da u Trebinju nema više „budala“ koje će raditi za minimlna primanja i trpiti teror od poslodavaca koji od njih očekuju da rade i po deset sati za istu platu – kaže nam Marko K. koji već tri godine radi u Dubrovniku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име