Naslovna Hercegovina Ne nasjedajte na jeftine trikove političara

Ne nasjedajte na jeftine trikove političara

0
Izvor:

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, obišao je novootvorenu prodavnicu za penzionere.

Pripadnici najstarije populacije koji imaju penzije 200 KM moći će da kupe proizvode sa 50 odsto popusta, oni koji primaju 300 KM uz 35 odsto popusta i penzioneri sa prosječnom penzijom od 404 KM imaće popust od 25 odsto.

Prodavnica je otvorena na pompezan način, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, sa sve presijecanjem crvene trake. Naravno, otvaranje je mjesec dana prije izbora, i svakako da bi se privukli birači najstarije populacije koja čini značajan procenat glasača.

Ali to je standardna priča na našim prostorima tako da neki veći osvrt nije ni potreban. Otvaranje ovakvog objekta može stvoriti utisak da se obraća dosta pažnje na penzionere, na njihova mala novčana primanja, socijalni položaj u društvu i slično.

Međutim, pitanje koje bi svako postavio odnosi se na to koja vlast je zaslužna da ti ljudi poslije 35-40 godina radnog staža imaju penzije od 200 KM. SNSD zajedno sa svojim koalicionim partnerima kroji sudbinu svih građana već 14 godina! Troškovi života u odnosu na 2006. godinu su drastično porasli, ali očigledno da vlast i dalje misli da je penzionerima dovoljno da imaju sirup sok, vreću brašna, litar ulja, keks, malo krompira, pasulja i palente.

Uostalom, u ovoj prodavnici od svega desetak kvadrata se jedino ti proizvodi i mogu kupiti. Nažalost, ili ipak na sreću za penzionere, njihova djeca i unuci žive van granica Republike Srpske pa im pomažu da ne budu socijalni slučajevi.

Ponižavajuće i uvređujuće za svakoga čovjeka. Kako su rekli iz gradske uprave, za ovaj poduhvat će biti izdvojeno iz gradskog budžeta 500.000 KM.

Računajući vrijednost trenutne postave proizvoda koji ne prelazi 1000 KM (hipotetički posmatrano). Da se svaki dan kupuje ta roba u toj vrijednosti i prodaje za 500 KM na godišnjem nivou predstavlja gubitak od 180.000 KM, plus radnici, komunalije i porezi, oko 200.000 KM

Postavlja se pitanje gdje ostatak novca ide? Zašto se ne predstavi plan trošenja novca za ove namjene, nego se samo kaže da se izdvaja 500.000 KM?

Treba napomenuti da su prostorije u vlasnistvu Grada. Takođe, napomenuto je da je ovo prvi projekat u regionu, što je u neku ruku i tačno, ali na popust od 10 do 15 odsto koji se ostvaruju samo uz ličnu kartu, penzioni ček ili izvod iz banke.

Pozivamo penzionere da ne nasjedaju na ove jeftine trikove političara koji se sjete njih i ostalih građana (asfaltiranje puteva, vodovod i kanalizacija) samo mjesec dana pred izbore bilo lokalne ili republičke.

Takođe, neka se zapitaju ko je kriv zašto moraju da kupuju osnovne životne namirnice na popustima i ko je kriv za to što su im penzije ispod svakog nivoa.

Ništa se ne može promjeniti preko noći, ali dostojanstvo nikako ne smije ugrožavati.

Trebinje24

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име