Naslovna Hercegovina NEGATIVNA OCJENA Nacionalni park „Sutjeska“ ignoriše preporuke revizora

NEGATIVNA OCJENA Nacionalni park „Sutjeska“ ignoriše preporuke revizora

0

Rukovodstvo Nacionalnog parka „Sutjeska“ nastavilo je da krši Zakon o radu i Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, a od deset prepruka koje im je revizor dao još prije tri godine u potpunosti su realizovali tek tri.

Navodi se ovo u izvještaj o statusu preporuka datih prilikom finansijske revizije Nacionalnog parka „Sutjeska“ za 2018. godinu.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je, naime, prije četiri godine obavila reviziju te javne ustanove, ali ni za jednu komponentu finansijske revizije Nacionalni park „Sutjeska“ nije dobio pozitivnu ocjenu.

Tada su revizori i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima dali mišljenje s rezervom navodeći da ta javna ustanova krši niz zakonskih i podzakonskih akata –  Zakon o javnim nabavkama, Zakon o budžetskom sistemu RS, Zakon o platama zaposlenih u javnim službama RS, Zakon o nacionalnim parkovima.

Revizori su tada dali 10 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti. Tri godine kasnije, provjeravajući dosadašnju realizaciju datih preporuka, revizori su konstatovali neodgovoran odnos rukovodstva Nacionalnog parka “Sutjeska” jer je od deset datih preporuka u potpunosti realizovano tek tri.

Revizori su iz tog razloga dali negativan zaključak o provođenju preporuka.

– Na osnovu izvršene provjere prezentovane knjigovodstvene i druge prateće dokumentacije o provođenju preporuka datih u izvještaju za 2018. godinu, nismo stekli uvjerenje da su date preporuke provedene – ističe se u zaključku revizora.

Dodaju da je rukovodstvo Nacionalnog parka „Sutjeska“, pored tri realizovane preporuke, djelimično realizovalo još četiri.

Djelimično provedene preporuke se odnose na priznavanje i vrednovanje zaliha materijala za izradu učinaka i zaliha dovršenih učinaka, sistem internih kontrola, te nabavke roba i usluga u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i pripremu finansijskog plana u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Srpske.

Nisu provedene preporuke koje se odnose na popis imovine i obaveza, zaključivanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima u skladu sa Zakonom o radu.

Takođe, nije provedena preporuka koja se odnosila na usklađivanje internih akata za obračun plata sa Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

– V.d. direktora donio je 16. septembra 2020. godine odluku o platama i načinu obračuna plata, koja je bila primjenjena od oktobra 2020. godine. Po toj odluci utvrđeni koeficijenti nisu bili usklađeni sa platnim koeficijentima definisanim Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske. Takođe, odlukom direktora o platama i načinu obračuna plata od 1. marta 2022. godine, utvrđeni koeficijenti za pojedina radna mjesta su niži od definisanih pomenutog zakona – navodi se u izvještaju revizora.

Dodaje se da su u 2021. godini sa jednom osobom zaključena tri ugovora o privremenim i povremenim poslovima u trajanju od 150 dana za ispomoć na poslovima konobara usljed povećanog obima posla u vrijeme turističke sezone.

– Zaključeni ugovori nisu u skladu sa Zakonom o radu, prema kojem za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 90 radnih dana u kalendarskoj godini i da ne predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor o radu, poslodavac, može da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova – navode revizori.

Podsjećamo, istu negativnu ocjenu realizacije datih preporuka ranije je dobio još jedan nacionalni park u kome je izvršena finansijska revizija za 2018.

Riječ je o Nacionalnom parku “Kozara” Prijedor koji je od ukupno 11 preporuka datih prije tri godine potpuno proveo tek četiri.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име