Naslovna Republika Srpska Ni svatovi više nisu kao što su bili: U BiH skočila i...

Ni svatovi više nisu kao što su bili: U BiH skočila i cijena svadbenih stolica

0

Sezona svadbenih veselja, nakon masovnog otkazivanja tokom prethodne dvije pandemijske godine, vratila se u punom zamahu.

Mladenci koji su prolongirali proslave zbog restrikcija i mjera napokon mogu organizovati svadbu kako su i zamislili, a i oni koji su ove godine odlučili uploviti u bračne vode odahnuli su što mogu slaviti bez ograničenja.

Novi skok

Mnogi su, međutim, ostali iznenađeni zbog činjenice da je ove godine skuplja, kako se to popularno zove, svadbena stolica.

Tako su u skoro cijeloj BiH, zbog galopirajuće inflacije i svih poskupljenja, vlasnici svadbenih salona i drugih objekata koji organiziraju proslavu vjenčanja podigli cijene. Na sve to, zabilježen je skok i skoro svih ostalih usluga vezanih za svadbe.

Stjepan Primorac, predsjednik Udruženja vlasnika svadbenih salona Zapadnohercegovačkog kantona i direktor ljubuškog hotela „Bigeste“, kaže nam da su, praktično, bili primorani na ovaj potez.

– Na nivou Udruženja nismo mogli donijeti neki zajednički stav o cijeni, ali, generalno, u zapadnoj Hercegovini cijena po stolici je porasla za 5 KM. Kod nas je ta cijena bila 50 KM, sad je 55 KM. Drugdje, u nekim otmjenijim mjestima, ta cijena je i viša, a u Posušju je 50 KM. Nerado smo to učinili, ali cijene svega su znatno više, na primjer, janjetina više nije 12 KM, već 16 KM po kilogramu, ulje je došlo na 6 KM, u najkraćem, cijene svih namirnica koje su zastupljene na svadbenom meniju su znatno, znatno više – kaže Primorac.

Napominje da su zadržali stare cijene za mladence s kojima su ranije, prije godinu, ugovorili rezervacije.

Stare cijene

U Mostaru je situacija nešto drugačija. Dok su jedni podigli cijene u prosjeku, takođe, za 5 KM, drugi su, zbog ranije ugovorenih svadbi, zadržali stare, pa u konačnici svadbena stolica košta 50 KM.

S obzirom na to da su uz vrtoglavi rast cijena hrane još u februaru svoje usluge poskupili frizeri, kozmetičari, cvjećari te drugi, budući mladenci će izdvajati veće iznose za dekoracije salona, stolova, svadbenih frizura, vjenčanica, odijela, kozmetičkih tretmana, torti, ali i za fotografiranje i muzičare, piše Avaz.

Hercegovina magnet

Zanimljivo je, kako potvrđuje i Primorac, da prema zapadnoj Hercegovini, uglavnom u pograničnim mjestima, hrle svatovi iz susjedne Hrvatske. Već godinama su svadbene sale u Hercegovini magnet za svadbe, najčešće iz Dalmacije, a pogotovo im se to, kaže Primorac, sada isplati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име