Naslovna Svijet Nijedna žena nije izabrana na izborima u Kataru

Nijedna žena nije izabrana na izborima u Kataru

0
Izvor: Tanjug

Na prvim parlamentarnim izborima u Kataru građani nisu izabrali nijednu od 26 žena koje su se kandidovale, što je dovelo do razočaranja onih koji su htjeli da izraze zahvalnost ženama u političkom procesu zalivske monarhije.

Kako navodi Rojters, Katar ima jednu ženu koja je na čelu ministarstva, a to je ministarka zdravlja Hanan Mohamed Al Kuvari.

Glasanje je bilo za 30 članova savjetodavnog savjeta Šura koje ima 45 mesta, dok će emir Tamim ben Hamad Al-Tani nastaviti da imenuje preostalih 15 članova tijela koji može da odobri ograničen opseg politika za malu, ali bogatu zemlju, koja i dalje zabranjuje političke stranke.

„Imati sve muškarce nije vizija Katara“, rekla je glavna medicinska sestra Ajša Hamam al-Jasim koja se kandidovala u okrugu Marhija u Dohi.

Ona je pozvala katarske žene da počnu da „izražavaju ono u šta veruju“ i da ubuduće glasaju za jake kandidatkinje, prenosi Rojters.

Ovo je u Kataru prvi put prilika da se učestvuje u političkom životu“, rekla je ona.

Jasim je, kao i druge kandidatkinje, navela da se susrela sa nekim muškarcima koji misle da žene ne bi trebalo da se kandiduju.

Ističući svoje sposobnosti, ona se fokusirala na prioritete politike poput zdravlja, zapošljavanja mladih i penzionisanja.

Iako je Katar u posljednjih nekoliko godina uveo reforme u oblasti ženskih prava, uključujući omogućavanje ženama da samostalno dobiju dozvolu za rad, grupe za prava kritikovale su ih zbog problema poput sistema starateljstva, gdje je ženi potrebna dozvola od muškarca za udaju, putovanje i pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kandidatkinja i radnica ministarstva spoljnih posla Naima Abdulvahab al-Mutava, čija je starija majka došla da glasa za nju, željela je da zatraži tijelo koje će se zalagati za prava žena i djece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име