Naslovna Izdvajamo Njemačka nije jedina koja uvodi sankcije Dodiku?

Njemačka nije jedina koja uvodi sankcije Dodiku?

0

Smjena, zabrana kandidovanje, krivična odgovornost, dalja obustava finansijskih sredstava, ili ništa od ovog. No ukoliko do toga dođe, sve će se to u končanici odraziti na Republiku Srpsku i BIH u cjelini.

Moguće sankcije pojedinih zemalja članica Evropske unije najavljuju se mjesecima, a govori se o stotinama miliona evra. Sad te sankcije postaju i operativne. I, čini se neće stati.

Da će Njemačka obustaviti projekte u Istočnoj Hercegovini zbog politike Republike Srpske, potvrdio je gostujući u srijedu, u Pressingu N1 TV Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit.

Nešto ranije na raspravi u Bundestagu to je kazala i njemačka ministrica za Evropu upozorivši da je rukovodstvo Srpske povuklo secesionističke poteze. Politiku Evropske unije pratiće i Švedska, takođe poruka koju smo mogli čuti proteklh dana.

“Bilateralna podrška za Republiku Srpsku je zadržana, a u okviru EU se zajedno sa drugim donatorima se zalažemo za obustavu pomoći”, kazala je Anna Luhrmann, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Visoki predstavnik u BiH je u nedavnom gostovanju na N1 kazao:

“Njemačka je već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje, Velika Britanija donijela sankcije. One nisu usmjerene protiv građana već pogrešne politike, što nije bilo potrebno.”

Šefica švedske diplomatije Anne Linde je navela:

“Švedska je u martu podržala obnovljene sankcije u okviru EU. Dva projekta su obustavljena. Mi i dalje pratimo situaciju. I koristićemo sva sredstva koja su na raspolaganju Evropskoj uniji ako bude potrebe.”

O prekidu projekata, odlučeno je prije naloga visokog predstavnika o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a koje su vlasti odlučile ignorisati. Ili kako je kazala Bisera Turković šefica bh diplomatije, tek sada bi trebale uslijediti pravne posljedice ako se imovina bude knjižila na entitet.

“Ekspertski pravni timovi, kako domaći, tako i međunarodni, okupljaju se da bi razmotrili modele koji će biti primjenjeni ako ne dođe do zaustavljanja secesionističkih težnji. Ako se nastavi tim putem, dolazi do strožih mera koje će biti vrlo brzo obznanjene. Sat pomalo otkucava”, navela je ministrica Turković.

Smjena, zabrana kandidovanje, krivična odgovornost, dalja obustava finansijskih sredstava, ili ništa od ovog. No ukoliko do toga dođe, sve će se to u končanici odraziti na Republiku Srpsku i BIH u cjelini.

Milorad Dodik o posljedicama po građane danas nije govorio. Nakon razgovora sa predsjednikom Srbije, još uvijek neupućen u njemačke sankcije osvrnuo se na one i iz Velike Britanije i rad visokog predstavnika koji u BiH, kako kaže, nema šta tražiti.

Naredne sedmice u Evropskom parlamentu biće održana i rasprava o godišnjem izvještaju u kojem se BiH poziva da napreduje u postizanju 14 ključnih prioriteta,

Takođe se poziva EU i međunarodna zajednica da koriste sve raspoložive alate, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име