Naslovna Republika Srpska Nova godina – nova poskupljenja?

Nova godina – nova poskupljenja?

0
Izvor:

Pandemija korona virusa izazvala je znatne poremećaje na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Dok, s jedne strane, poljoprivrednici zbog viškova mlijeka, povrća i mesa, koje nisu uspjeli da prodaju, prijete protestima, s druge strane najavljena su poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Cijene brašna i ulja su krajem novembra povećane za deset odsto, a početkom sljedeće godine mlinari su najavili još jedno poskupljenje brašna. Dok osnovne životne namirnice poskupljuju, viškovi poljoprivrednih proizvoda su ogromni.

Početkom godine su nas zbog pandemije podsticali da proizvedemo što više, a sad kad smo proizveli, oni uvoze i još dižu cijene, kažu ogorčeni poljoprivrednici. Rješenje vide u zaštiti domaće proizvodnje.

Postavlja se pitanje – zašto se povećavaju cijene kada postoji dovoljno proizvoda i kada su prisutni značajni viškovi? Odgovor je – uvoz, kažu analitičari.

Mi smo zemlja koja ne može da se hrani, mi 50 % hrane obezbijeđujemo, a drugu polovinu uvozimo, to je veliki rizik za ovaj narod i nijedna država sebi ne dozvoljava da ne može da hrani narod. Mi smo vidjeli u martu kad je naišla pandemija, rekao je ekonomski analitičar Aleksa Milojević

Da li će se stanje promijeniti, znaće se u narednih deset dana.

Poljoprivrednici žele da uvoz bude zaustavljen, dok domaći proizvodi ne budu prodani. Zbog toga su zatražili sastanak sa ministrom spoljne trgovinei ekonomskih odnosa (Stašom Košarcem), kao i ministrom poljoprivrede i premijerom Republike Srpske.

Osim zaštite domaće proizvodnje, jedan od prijedloga za stabilizaciju tržišta je i formiranje nove zajedničke institucije koja bi se bavila pitanjima poljoprivrednika na nivou Bosne i Hercegovine. Ako se nadležni ogluše o zahtjeve, poljoprivrednici najavljuju blokadu granica do nove godine.