Naslovna Hercegovina Nova nagrada za trebinjskog vaspitača Radenku Butuliju

Nova nagrada za trebinjskog vaspitača Radenku Butuliju

0
Izvor: Radio Trebinje

Radenka Butulija, vaspitač vrtića “Naša radost” iz Trebinja ostvarila je izuzetan rezulat na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture RS za najbolje didaktičke materijale i igračke za rano učenje u 2021. godini, osvojivši treće mjesto u jakoj konkurenciji, od 45 pristiglih radova, od kojih je nagrađeno sedam.

Butulija je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo prepoznalo rad predškolskih ustanova kao ustanova od presudne važnosti za razvoj svakog djeteta.

Ona je dodala da je vrtić „Naša radost“ na ovaj konkurs poslao četiri rada, a nagrađen je njen rad za didaktičku igru – set “Sa zekom se igraj ti”.

„Namijenjen je uzrastu od četiri do šest godina, kako bi kroz igru djeca lakše savladala učenje ozbiljnih matematičkih sadržaja. Kroz ovu igru se prožimaju i ostvaruju ciljevi sva četiri aspketa razvoja: intelektualni, razvoj govora, fizički i najvažniji socio-emocionalni razvoj djeteta“, navela je Butulija.

Ona smatra da je za svako dijete igra suštinski važan dio njegovog života, osnovni način na koji upoznaje svijet, stupa u komunikaciju i kontakte sa drugom djecom i sa ljudima iz okruženja.

„Tada te igrolike aktivnosti koje mi njima dajemo i pružamo kroz usmjerene aktivnosti dobiju izuzetno edukativnu funkciju. Zato smo, mi vaspitači, dobili zadatak da dijeci obezbijedimo stimulativno okruženje i podsticajne materijale za igru i učenje, upravo je to ono zašto sam i nagrađena“, rekla je Butulija.

Butulija smatra da je velika uloga pravljenih igračaka i materijala za rano učenje, jer vaspitači imaju saznanje kako će dijete najlakše da nauči.

„Konkretno kroz ovu igru radili smo socio-emocionalni dio razvoja djeteta, učili smo šta znači biti sretan – tužan, osnovne matematičke pojmove, uočavanje brojnosti skupova, šta znači horizontalna i vertikalna osa simetrije…ozbiljni matematički pojmovi, a djeca su to vrlo jednostavno kroz ovu didaktičku igru naučila“, istakla je ona.

Butulija, koja je profesor predškolskog vaspitanja i obrazovanja, višestruko je nagrađivana za prosvjetni rad i unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse. Godine 2019. godine dobila je Svetosavsku nagradu Grada Trebinja, 2016. i 2019. godine uvrštena je među 10 najboljih vaspitača BiH, a 2017. godine osvojila je treće mjesto na konkursu za najbolje didaktičke materijale i igračke u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име