Naslovna Republika Srpska Nova „SJEČA“ SRBA NA BHRT-u! Stanje haotično! GORICA DODIK OPLELA PO KADRU...

Nova „SJEČA“ SRBA NA BHRT-u! Stanje haotično! GORICA DODIK OPLELA PO KADRU SNSD-a

0

Haotična situacija na BHRT-u kulminirala je suspenzijom urednice informativnog programa Jelene Radojević Kapor. I ne bi to bilo ništa neobično da u pitanju nije samo jedna činjenica – Jelena je Srpkinja.

BHRT je javni servis Bosne i Hercegovine koji bi, po pravilu nacionalnog ključa, trebalo da zapošljava trećinu Srba, trećinu Hrvata i trećinu Bošnjaka. Ovo pravilo se ne poštuje, pa su Srbi svedeni na nivo statističke greške, suočeni sa ekstremnim mobingom, maltretiranjem, čak i prijetnjama smrću.

NA UDARU I UREDNICA JELENA RADOJEVIĆ KAPOR

Jelena Radojević Kapor na tapet je došla zbog, kako su obrazložili podnosioci prijave, „nesavjesnog i nemarnog organizovanja rasporeda rada za urednike DESK-a“, ali i zbog toga što „nije realizovan prenos uživo tokom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Ujedinjenim nacijama“.

Radojević Kapor za aloonline.ba kaže da je svoj posao, od novinara do urednika Informativnog programa, uvijek radila i radi profesionalno.

– U ovoj kući sam skoro dvije decenije i radila sam sve poslove od novinara, urednika vijesti, dnevnika, intervjua, složenijih emisija i projekata. U profesionalnoj karijeri nikada nisam imala mrlju! Prema kolegama sam se odnosila prema pravilima profesije, ugovorima i sposobnostima, a ne prema privatnim odnosima, kafanskim druženjima itd. To ću dokazati i u postupcima koji slijede, rekla je Jelena Radojević Kapor.

REAKCIJE IZ REPUBLIKE SRPSKE

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević smatra da je suspenzija Radojević Kapor – sramna i potpuno nedopustiva, te nastavak progona i ataka na srpske kadrove u ovoj kući.

– Apsolutno je jasno da za Srbe na BHRT-u nema mjesta, ovo je samo još jedan dokaz u nizu da je BHRT servis podoban samo za one koji će se klanjati bošnjačkoj vlasti i čestitati građanima nepostojeće praznike – rekao je Kovačević.

On je dodao da će nalogodavci smjene Radojević Kapor na suđenju morati imati i dokaze za ono što su naveli kao razloge za suspenziju i disciplinski postupak.

NEPROFESIONALAN NALOG „RAZBUCAJTE FADILA“

Direktor BHT1, Mario Vrankić, je taj koji je tražio od Radojević Kapor da prilagođava raspored rada novinara i urednika u IP-u po željama pojedinaca. Ti pojedinci sada su potpisnici prijave na osnovu koje je suspendovana urednica, tvrdi direktorica BHR1 Pejka Medić koja je odavno izložena pritiscima i šikaniranju na zajedničkom servisu.

– Mario Vrankić je mimo urednika IP-a, Jelene Radojević Kapor, zvao urednika Dnevnika Milana Đurovića s nalogom da ‘slobodno u Dnevniku razbuca federalnog premijera Fadila Novalića’, o čemu je Đurović odmah informisao urednicu i odbili su da izvrše ovaj sramni i neprofesionalni nalog – tvrdi Pejka Medić.

ONA KAŽE DA JE STANJE NA BHRT-U HAOTIČNO.

– Srbi, sa kojima sam u kontaktu, su u strahu jer je ovo treća suspenzija i disciplinski postupak koji se u protekle tri godine sprovodi protiv novinara i urednika. Na sceni je i pokušaj zastrašivanja ostalih „nepodobnih Srba“ u BHRT-u preko posrednika i njihovih priča o navodnim novim prijavama i smjenama koje će tek uslijediti.

Sporno je i to, kaže Medić, što generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović nikada nije javno osudio napade na nju. Umjesto toga, na proširenom Kolegijumu BHT1 na dnevni red je stavio raspravu o njenom djelovanju u privatnom životu na društvenim mrežama.

Posebno je pitanje zašto članovi UO iz Republike Srpske ne pozovu na odgovornost generalnog direktora BHRT-a zbog nepoštovanja Zakona o radu u državnim institucijama BiH koji reguliše obavezu poslodavca o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih.

Do objavljivanja ovog teksta, Karamehmedović nije odgovarao na naše pozive, kao ni Rajko Radovanović član UO BHRT iz Republike Srpske.

PRAVNO GLEDIŠTE ČITAVE SITUACIJE

Pravno gledano, cjelokupna situacija na BHRT-u je apsolutno kršenje Ustava, rekao je za aloonline.ba advokat Stojan Vukajlović.

– Ustav je jasno propisao zastupljenost Srba, Bošnjaka i Hrvata koja se od samog početka ne poštuje i na ovaj način dolazi do antisrpske politike. Kada je riječ o BHRT-u, prvo pitanje koje bi trebalo postaviti je koliko Srba je bilo na mjestu generalnog direktora ovog servisa. Smatram da se na ovaj način ruši pravni poredak BiH te da bi institucije Republike Srpske svakako trebalo da poduzmu određene korake po ovom pitanju, rekao je Vukajlović.

Imuna na progon srpskih kadrova u Sarajevu nije ostala ni Gorica Dodik, koja se ovim povodom oglasila na Tviteru.

– Novi urednik IP BHT! Podoban Srbin je najbolji Srbin, komentarisala je Gorica Dodik na društvenim mrežama odluku menadžmenta ovog javnog servisa o smjeni Jelene Radojević Kapor i imenovanju Dejana Petrovića za vršioca dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име