Naslovna Region NOVE MJERE U CRNOJ GORI: Kovid potvrda obavezna za vjerske objekte, pozorišta,...

NOVE MJERE U CRNOJ GORI: Kovid potvrda obavezna za vjerske objekte, pozorišta, bioskope, teretane i igraonice

0

Shodno najnovijim mjerama za suzbijanje zaraze virusa korona, osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturnim i sportskim događajima, od danas je i za ulazak u vjerske objekte, dječije igraonice, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale uslov da je osoba vakcinisana, preležala virus korona u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test.

Iako se najavljivalo da bi isti uslov mogao da bude postavljen i za javne ustanove, ta mjera je zasada odložena.

Eventualna odluka o tome donijeće se nakon konsultacija resora zdravstva sa Ministarstvom pravde, kako bi se utvrdila ustavnost takve mere. Ipak, u tržnim i poslovnim centrima, gdje bi se, posebno u pretprazničnim danima, očekivale veće gužve, kontrole na ulazu neće biti narednih 15 dana.

Ugostitelji poručuju da se osjećaju diskriminisanim, te da je nejasno zašto je kovid-potvrda neophodna za odlazak u restoran ili kafić, ako nije potrebna za lokalne samouprave, javne ustanove i Vladu Crne Gore.

– U Crnoj Gori je ispod 60 odsto vakcinisanih ljudi, pa je malo problematično kad dođe gost u lokal, a vi morate da mu kontrolišete kovid-propusnicu i onome koji je nema kažete da mora da napusti objekat – kaže predsjednik Udruženja ugostitelja Budve, Aleksandar Jovanović.

Ipak, u tom udruženju, s obzirom na pad broja oboljelih, pripremaju se za proslavu Nove godine, te se nadaju da će ona ipak biti omogućena na otvorenom, u kontrolisanim uslovima.

U skladu sa ranijim odlukama, zabranjeno je organizovanje koncerata za Novu godine, rad diskoteka i noćnih klubova, ali i organizovanje privatnih proslava kao što su svadbe i rođendani, te prisustvo i zadržavanje više od pedeset punoljetnih osoba zajedno na otvorenom javnom mjestu, dok na sahranama može prisustvati najviše 10 osoba, ali bez primanja saučešća. Rad dječijih igraonica dozvoljen je do 22 časa, a ugostiteljskih objekata do ponoći.

Istovremeno, dozvoljava se rad muzičkim izvođačima i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja, s tim da svi prisutni – gosti, zaposleni i muzičari moraju imati kovid- potvrdu.

Moguć duži rad za praznike

Za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra, kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje kovid-potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име