Naslovna Region Nove mjere u Crnoj Gori: Ukida se digitalna kovid potvrda, samoizolacija smanjena...

Nove mjere u Crnoj Gori: Ukida se digitalna kovid potvrda, samoizolacija smanjena na deset dana

0
Izvor: Srpska Info

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igir Galić saopštio je danas nove mjere u borbi protiv korona virusa u zemlji, od kojih je jedna da se ukida kovid potvrda za određene objekte.

On je kazao da je broj novooboljelih opao za 40 odsto za dvije sedmice, a da je broj preminulih manji za 18 odsto.

– Od subote 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne centre koji imaju više od 1.000 kvadratnih metara prostora – kazao je Galić, prenose podgoričke Vijesti.

On je rekao da se samoizolacija skraćuje sa 14 na deset dana.

– Broj novooboljelih od novog korona virusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije – istakao je Galić.

On je rekao da je shodno svemu, Vlada Crne Gore odlučila da mjere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu.

– Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju više od 1.000 metara kvadratnih prostora. Podsećamo da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju više od hiljada metara kvadratnih prostora – rekao je on.

Direktor IJZCG je kazao da u skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na deset dana, odnosno jedan od elemenata digitalne KOVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od deset i nije stariji od 180 dana.

– Ostali elementi digitalne kovid potvrde su: Da je lice u potpunosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Podsjetiću da je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen tokom posjete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane deo EU digitalnog sertifikata – kazao je Galić, prenosi Blic.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име