Naslovna Izdvajamo Obilježena 78. godišnjica bitke na Sutjesci

Obilježena 78. godišnjica bitke na Sutjesci

1
Izvor:

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-kosturnicu palim borcima NOB-a na Tjentištu i prigodnim riječima zvaničnika obilježena je 78. godišnica bitke na Sutjesci u maju i junu 1943.godine.

I danas su se u Dolini heroja na Tjentištu, na obilježavanju 78. godišnjice od bitke na Sutjesci orile partizanaske pjesme i lepršale zastave proleterskih brigada iako preživjelih učesnika ove epopeje iz NOB-a nije bilo, već samo njihovi potomci  i poštovaoci.

Skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera i ograničen broj učesnika.

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija „Švarc“ ili peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodno-oslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u kojem je poginulo 7.543 boraca.

(BN)

1 KOMENTAR

  1. Нисте Ви никакви народно-ослободилачи борци, Ви сте били и остали народно-убилачки борци. Коима је револуција била ближа од Вјере, оца, мајке, брата, сестре, жене и дјетета. Идеологија због које сте убијали све оне кои нису прихватили ту фашистичку илузију, него су и даље остали вјерни Богу и Краљу. Нису хтјели да дижу револуцију и оружје на сопствени народ, као ваши неки болесни надри атеисти, са идеологијом због које су празноглави комунисти и народно-убилачи борци уништавале све пред собом, у сарадњи са усташама, фашистима и Хитлеровим СС дивизијама. Прокрчили сте пут данашњем фашизму да завлада Србским земљама, тако што нисте били способни да сачувате оно што сте преотели од Краљевина Срба. А нисте то ни преотели за ваш интерес, него за интерес Европског фашизма, што нам потврђује многе тврдње да сте били вјерни сарадници са фашистима. Јер сада сте их са пјесмом прихватили да пљачкају рудна богаства, док се ви хвалите вашом братоубилачком срамотом, а да не примјећујете да никада нисте били хероји нације, него кукавице и издајице нације, кои сте у вашем проклетом врзину колу одговорни за страдање 7.543 Србина, а не борца на Сутјесци. И шта то данас славите вашу побједу у земљи коју котролишу неследници Хитлерова фашизма. О памети и ђаволу су тешка, кад ни сам ђаво не умије такво зло да смисли као комунисти и фашисти, па им ђаво може само да завиди.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име