Naslovna Hercegovina Trebinje Obilježeno 27 godina od pogibije vojvode Vidakovića (FOTO)

Obilježeno 27 godina od pogibije vojvode Vidakovića (FOTO)

0

„Jedina komanda vojvode Nedeljka Vidakovića bila je zamnom“, reče nam danas na godišnjici pogibije komadira Bobanske čete, kod spomenika što ga njegovi saborci napraviše Dragan Ristić Beli, vojvodin saborac koji je nakon njega preuzeo komandu nad ovom jedinicom.

A da vojvodina žrtva i junaštvo traju, da se sjećaju mnoge generacije, svjedoči današnji pomen kod spomenika, na rasksnici kod Pošte u Trebinju, mjestu koje jednostavno morate obići.

„Vojvoda je tragično nastradao na današnji dan, na Krstovdan 1994. godine, a istog dana 1994. godine na Borcima kod Konjica, od iste granate smrtno su stradali i njegovi saborci Dragan Slijepčević i Ljubiša Popović, teško je ranjen najmlađi pripadnik ove jedinice Aleksandar Masleša koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru 1995. godine. Mi to ne zaboravljamo i nikada nećemo zaboraviti“, rekao je Dragan Ristić Beli.

Cvijeće su na spomenik vojvodi Vidakoviću položile delegacije Bobanske čete, Grada Trebinja, koju je predvodio predsjednik gradske Skupštine Dragoslav Banjak, Boračke organizacije, Guslarskog društva „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ i Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Bobanska četa brojala je oko 120 pripadnika, a tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginula su njena 23 pripadnika.

“Prorade na današnji dan emocije i sjetimo se poginulih na Kiseru, ali svih koji su dali živote za RS. Bobanska četa je pod svom stradanju svjedočenje koliku su žrtvu podnijeli i kako su stali bedem otadžbine i odbranili se od regularnih jedinica Vojske Republike Hrvatske”, kaže Dejan Bodiroga, predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Trebinje.

Vojvoda Nedeljko Vidaković je za svoje zasluge odlikovan Ordenom “Miloša Obilića“ Republike Srpske, a njegovi saborci u jesen 2000. godine kod Raptiju dižu spomenik svim poginulim borcima Bobanske čete, a spomenik vojvodi Vidakoviću podignut je 2014. godine.

vidakovic 2.jpg (175 KB)

vidakovic 3.jpg (155 KB)

vidakovic bor.jpg (178 KB)

vidakovic 1.jpg (177 KB)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име